06. 12. 2021.
Vlada RS: 21,8 miliona KM za zapošljavanje

Vlada RS: 21,8 miliona KM za zapošljavanje

Vlada RS: 21,8 miliona KM za zapošljavanje

Od tih 21,8 miliona, iz prošle godine je preneseno 12,38 miliona, dok su Vlada i Zavod za zapošljavanje RS za ovu godinu obezbijedili 9,47 miliona.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je juče, poslije sjednice Vlade na kojoj je usvojen Akcioni plan zapošljavanja za 2014. godinu, da su ovi planovi značajno doprinijeli smanjenju broja nezaposlenih.

– Realizacijom Akcionog plana u 2013. godini otvoreno je 4.500 radnih mjesta, dok je oko 500 ugovora o radu zaključeno u prvom kvartalu ove godine, a odnose se na projekte započete lani – rekao je Đokić i dodao da je najviše radnika zaposleno u privredi i to 3.500 i u poljoprivredi 427 radnika.

Istakao je da će podsticaj biti obezbijeđen za zapošljavanje  pripravnika, zapošljavanje u privredi, samozapošljavanje, podršku zapošljavanja porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Podrška poslodavcima za zapošljavanje po radniku biće 3.500 KM.

– Posebna pažnja biće usmjerena na podršku zapošljavanja djece iz porodica poginulih boraca, za šta je obezbijeđen milion KM – istakao je Đokić i dodao da je novina u odnosu na prošlu godinu to da će javni konkurs biti stalno otvoren.

Podsticaj će biti obezbijeđen i za zapošljavanje invalida, u šta će biti uključen Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih lica, putem kojeg je do sada zaposleno 1.400 osoba.

Đokić je rekao da je u 2013. godini Srpska bila jedina republika u regionu koja je uspjela da smanji broj nezaposlenih za 2,7 odsto, odnosno da poveća ukupan broj zaposlenih za 1,7 odsto. Dodao je da je u prva tri mjeseca ove godine povećan broj zaposlenih u odnosu na isti period lani te da je u RS krajem februara bilo 150.247 nezaposlenih.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender