06. 12. 2021.
Danas sahrana mitropolita Јovana

Danas sahrana mitropolita Јovana

Danas sahrana mitropolita Јovana

Počast preminulom mitropolitu odao je juče patrijarh srpski Irinej koji je doputovao u Zagreb, sa nekoliko vladika Svetog sinoda.

Saučešće Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i njenim pripadnicima izrazili su najviši hrvatski zvaničnici, među kojima su predsjednik Ivo Јosipović i premijer Zoran Milanović. Oni su ocijenili da je mitropolit Јovan bio velik čovjek koji je puno doprinio ekumenizmu i razumijevanju između hrvatskog i srpskog naroda.

Brojni vjernici oprostili su se od mitropolita Јovana u crkvi u centru Zagreba, glavnoj crkvi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koja je bila otvorena čitavu noć za sve vjernike koji su željeli da se oproste od pokojnog mitropolita.

Mitropolit Pavlović umro je juče u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Za episkopa je izabran na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a 1977. godine, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski postao je 1982. godine.

Pitanje njegovog nasljednika biće riješeno na saboru u Beogradu 15. maja, do kada će na čelu mitropolije zagrebačko-ljubljanske biti trenutni administrator, episkop dalmatinski Fotije.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender