17. 08. 2022.
Oduzeta kineska roba vrijedna pola miliona KM

Oduzeta kineska roba vrijedna pola miliona KM

UIO: Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona maraka

Nakon što su službenici UIO BiH 25. marta na području Sarajeva, uz saradnju sa službenicima Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, izvršili pretres obveznika “Anelsis” iz Sarajeva, koji se bavio uvozom robe kineskog porijekla, u nastavku akcije “Džoker” kontrolisano je ukupno 18 poslovnih partnera navedenog obveznika.

Na području regionalnog centra UIO BiH u Tuzli, aktivnosti su se provodile na terenu kod 13 obveznika i to prodajnih objekata na pijaci Arizona, koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana. Na području regionalnog centra UIO u Sarajevu službenici Uprave vršili su provjere poslovanja kod pet obveznika.

Prilikom kontrola otkrivena je velika količina razne robe kineskog porijekla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, pa se sumnja da je ta roba uvezena u BiH na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza te robe u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine – carina i PDV.

Roba je privremeno oduzeta i pojedinačnim postupcima pred naležnim sudovima utvrdiće se eventualno postojanje prekršajnih, odnosno krivičnih djela. Nakon oduzimanja robe, kontrole knjigovodstvenih stanja kod svih obveznika nastavljaju inspektori UIO u Sektoru za poreze.

Prilikom kontrola i oduzimanja robe na pijaci Arizona, akciji službenika UIO BiH prisustvovao je i ambasadaor Kine u BiH, kojem su službenici Uprave pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaključeno da će biti održan i sastanak ambasadora i direktora UIO BiH.

U akciji kodnog naziva “Džoker”, koja je počela 25. marta, privedeno je pet lica, od čega su dva lica zadržana u pritvoru.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender