28. 09. 2021.
U BiH “oprano” 20 miliona KM od 2013.

U BiH “oprano” 20 miliona KM od 2013.

Istraživanje: Mladi u Srpskoj neće da rade za 500 KM

To su rezultati istraživanja stavova mladih u RS o zapošljavanju na uzorku od 506 srednjoškolaca, studenata i postdipolomaca starosti od 16 do 30 godina. Više od polovine anktiranih smatra da su nemogućnosti zapošljavanja i ostamostaljenja njihovi najveći problemi.

“Više od 78 odsto ispitanika kaže da je uzrok visoke stope nezaposlenosti potcijenjenost mladih stručnjaka, a 59 odsto smatra da su poslodavci nespremni da zapošljavaju kadar bez radnog iskustva”, kaže projekt asistent CERK-a Darija Grujić.

Oko 66 odsto mladih krivca za visoku stopu nezaposlenosti vidi u vlasti, dok manje od desetine priznaje da su vinovnici takve situacije.

“Šokirali su nas podaci da čak 47 odsto ne bi pristalo na platu od 500 KM, a samo 17 odsto spremno je da radi bez honorara tokom probnog perioda”, kaže Grujićeva.

Izlaz iz takve situacije većina vidi u napuštanju zemlje, petini je nastavk školovanja alternativa dok se ne zaposle, dok je samo oko 14 spremno da osmisli i pokrene vlastiti posao.

U većini udruženje potvrdili su da im se javlja sve manji broj mladih koji žele da volontiraju i da rade za minimalnu naknadu.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” potvrđuju da mladi ne mogu da dođu do prvog posla jer poslodavac traži radnike sa iskustvom.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender