30. 11. 2021.

Katastrofalni podaci u RS: Natalitet pao za trećinu od 2000. godine

U 2000. godini rođeno je 14.250 djece, a u 2012, posjlednjoj za koju se raspolaže zvaničnim podacima svega 9.970, dok je mortalitet u porastu, pa je u Srpskoj u 2012. godini umrlo 13.800 ljudi.

Prema zvaničnim statistikama, BiH po natalitetu zauzima posljednje mjesto u regionu, s obzirom na to da se godišnje rode 83 bebe na 10.000 stanovnika, dok se u Srbiji rodi 90, a u Hrvatskoj 94.

Izvještaj francuskog Instituta demografskih studija pokazao je da se u BiH rodi tek 12 djece na 10 žena, dok u Srbiji na svijet dođe 14, u Hrvatskoj 15, a u Evropi 16 beba.

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS, „Četiri plus“, upozoravaju da društvu trebaju korjenite promjene i da će poslije biti lakše motivisati mlade parove na potomstvo.

– Mi smo poprilično licemjerno društvo. Porodice sa više od četvoro djece pretežno su u teškom ekonomskom položaju, a naši ljudi često će reći: ko im je kriv što su rađali toliko, a malo ko će se zapitati: pa treba li tim ljudima društvo da pomogne? Ako već imamo one koji su voljni da imaju mnogobrojno potomstvo i doprinesu povećanju nataliteta, onda bi trebalo svi da ih podržimo, a ne ignorišemo. Potrebno je, prije svega, povećati dječji dodatak, za djecu iz višečlanih porodica obezbijediti besplatne udžbenike, stipendije i slično. Više od 70 odsto naših porodica, u kojima je četvoro i više djece, mahom je nezaposleno, odnosno nijedan od roditelja ne radi. Žive kako znaju i umiju – kaže predsjednik udruženja Jovan Radovanović.

Demograf Stevo Pašalić smatra da društvo mora istovremeno i u kontinuitetu da djeluje sa više mehanizama ukoliko želi da promijeni lošu demografsku sliku i spriječi izumiranje u narednih nekoliko vjekova!

– Postoje mnogi mehanizmi da se poveća broj novorođene djece u Srpskoj. Kao prvo, treba obezbijediti značajnije iznose po osnovu dječjeg dodatka, da se vidi da su ta djeca dobro došla u ovo društvo! Indirektna mjera bi bila da lokalne zajednice i država pomognu pri liječenju steriliteta, da se obezbjedi produženo porodiljsko bolovanje, jednokratna materijalna davanja, oslobađanje višečlanih porodica određenih komunalnih obaveza i slično. Samo tako možemo da popravimo lošu demografsku sliku – odavno upozorava profesor Pašalić.

REZULTATI ZA DVIJE DECENIJE

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS prije nekoliko dana su saopštili da su prepoznali problem nedovoljnog rađanja djece i da su u vezi s tim preduzete određene mjere.

– Međutim, prvi vidljivi rezultati mogu da se očekuju tek 15-20 godina poslije njihove intenzivne primjene. U saradnji sa Javnim fondom za dječju zaštitu RS sprovodimo projekat koji se odnosi na jednokratne novčane naknade svim majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete.

Sprovodimo i kampanju „Porodica za pet“ s ciljem promocije važnosti očuvanja porodice i potrebe većeg rađanja u RS – naglasili su u ovom ministarstvu.

(Novosti.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender