16. 01. 2022.
Internet napunio 25 godina

Internet napunio 25 godina

Održan prvi sastanak Komiteta za borbu protiv govora mrženje na internetu

“Osnovni cilj ove kampanje je da informiše i senzibiliše javnost, posebno djecu i mlade o značaju poštovanja ljudskih prava i sloboda, kao i o negativnim uticajima govora mržnje na internetu”, istakla je na konferenciji za novinare u Banjaluci pomoćnik ministra omladine Republike Srpske Branka Malešević.

Maleševićeva je napomenula da ova kampanja nije pokrenuta da bi na bilo koji način ograničila slobodu izražavanja, već se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti, te protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije na internetu.

“U narednom periodu Komitet Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu izradiće akcioni plan za ovu borbu i nastojati da se svi građani i udruženja priključe ovoj kampanji”, zaključila je Maleševićeva.

Morana Makovec iz Službe za mlade u Ministarstvu socijalne politike i mladih Hrvatske rekla je novinarima da je ova kampanja u Hrvatskoj na “Fejsbuku” za samo tri mjeseca imala podršku 11.500 mladih.

“Mi smo u Hrvatskoj nastojali da putem ove kampanje edukujemo mlade šta je to govor mržnje i da predupredimo takve pojave”, istakla je Makovec.

Igor Bećirović, portparol Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu Srbije, rekao je da u Srbiji ova kampanja ima za cilj kako koristiti internet na drugi način, odnosno za studiranje, mobilnost studenata, sklapanje novih poznanstava i prijateljstava među mladima.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović danas je u Banjaluci prisustvovala prvom sastanku Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu.

Vlada Srpske je na 45. sjednici donijela odluku o osnivanju Komiteta, čime se Srpska pridružila članicama Savjeta Evrope koje su već formirale ovaj komitet, a ima ih 38.

Generalni direktorat za demokratiju Savjeta Evrope pokrenuo je globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu, a ideja je došla od mladih iz Savjetodavnog odbora za mlade u Savjetu Evrope.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender