30. 11. 2021.

Jovičić: Tužilaštvo BiH ignoriše zločine nad Srbima

Jovičić je istakao da bi tužilac, ukoliko u takvim predmetima slučajno nedostaje dokaza, trebalo da traži dopunu izvještaja, ali da se to ne dešava.

“To se radi ćuteći, pa pojedinci iz finalizovanih izvještaja nestaju bez ikakvog obrazloženja. To govori da nas Tužilaštvo BiH ignoriše kada je riječ o tim krivičnim djelima”, rekao je Jovičić za “Glas Srpske”.

On kaže da je neprihvatljivo i to što nikad nije određen pritvor nikome od onih koji ostanu u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu ratni zločin i koji uz dokaze budu uhapšeni.

“Oni odmah budu pušteni da se brane sa slobode. Indikativno je da se to ne dešava kad su u izvještaju osumnjičeni pripadnici srpskog naroda”, naglasio je Jovičić.

On je zamjerio Tužilaštvu BiH što nije reagovalo na 1.026 izvještaja koje je MUP Republike Srpske podnio za krivična djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva.

“To nije slučaj samo sa izvještajima MUP-a Srpske. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH podijeli su više od 80 izvještaja o počinjenim djelima ratnog zločina nad srpskim stanovništvom, a Tužilaštvo BiH ih nije ni uzelo u razmatranje”, naveo je Jovičić.

On je napomenuo da su zbog toga uložene žalbe Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, ali da na njih nikad nije odgovoreno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender