06. 12. 2021.

Štrbac: Poziv na bojkot prodavnica je dio antisrpske histerije

Štrbac je podsjetio da danas zasjeda nadležni odbor za Ustav parlamenta Hrvatske, koji treba da odlučuje o inicijativi za raspisivanje referenduma za ukidanje ćirilice, te da veterani iz Vukovara žele da pojačaju pritisak.

“To je antisrpska histerija, liči na početak 90-ih godina prošlog vijeka”, rekao je Štrbac, ocjenjujući da je riječ o svođenju Srba tri odsto kao što je planirao nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

On je ocijenio da će toga biti još, ako odluka Odbora za Ustav bude nepovoljna za pokretače peticije za ukidanje ćirilice i da se može očekivati još sličnih poziva ili čak nešto mnogo gore.

Štrbac smatra da Evropa neće reagovati na ovakve pozive, osim, ako eskalacija bude trajala mjesec ili dva.

On je podsjetio da je EU povodom razbijanja ćirilićnih tabli reagovala kasno i sa izjavom da je to unutrašnja stvar Hrvatske.

“Mogli su reagovati i spriječiti i ovo. Ako i bude reagovanja, ona će biti u njihovom stilu – da je riječ o trgovini, da se ne može odrediti ko će od koga kupovati i da je to unutrašnja stvar”, smatra Štrbac.

U Vukovaru je juče osvanuo spisak radnji čiji su vlasnici srpske nacionalnosti sa njihovim imenima i prezimenima, a na internetu se pojavio i poziv na njihov bojkot sve dok se “ne makne ćirilica”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender