Bradonje iz Banjaluke: Ko se prvi obrije, skače sa Gradskog mosta

Bradonje iz Banjaluke: Ko se prvi obrije, skače sa Gradskog mosta

Bradonje iz Banjaluke: Ko se prvi obrije, skače sa Gradskog mosta

Nisu četnici, ni Amiši, ni vehabije, a nisu ni u nekakvoj sekti… A nisu ni pustili brade kako bi se prijavili na Festival brkajlija i bradonja u Njemačkoj… Oni su konobari-studenti ili studenti-konobari.
Ako je u Banjaluci odnos 7:1 u korist žena i ukoliko pretpostavimo da su konobari među ženskom populacijom uvijek na cijeni, a iskustvo nas uči da jesu, šta onda ljudi s druge (vjerovatno pogrešne) strane šanka mogu da naprave da dodatno otežaju ljepšim polovinama da im se približe kako bi profesionalno zaradili platu?

Dvojica mladih, a djevojke tvrde, jako zgodnih mladića Dejan Kalinić (lijevo na fotografiji) i Damir Družić su odlučili da puste brade u šaljivom pokušaju da se odbrane od nastrljivih tinejdžerki…

Osim toga, usput su sklopili svojevrstan džentlmenski sporazum – ko se prvi obrije, moraće da pokaže torzo na vrhu Gradskog mosta i prezentuje takozvanu ‘banjalučku lastu’“!

Rečeno-učinjeno!

Opklada jeste pala u “pijanskoj priči” prije pola godine, ali momci su je bez ikakve sumnje ozbiljno shvatili…

Dobrano su zarasli u svoje čekinje, djevojke s početka priče su bivale sve rjeđi gosti s druge strane šanka, pomalo su čak počele i da ih zaobilaze (zli jezici će reći u širokom luku) ali momci ne odustaju – brade i dalje ponosno krase njihova lica.

Nisu ih natjerala ni prozivanja lokalnih gostiju kafane „Jam“ u banjalučkom naselju Borik da liče na “one” iz serije “Ravna gora” ili na one državljane Bosne i Hercegovine koji “malo, malo, glavu izgube u Siriji”… Pojedinci im predlažu da se prijave na čuveno njemačko takmičenje bradonja i brkajlija, a većini gostiju kafane su više nego simpatični… Posebno onima koji vole splitskog pisca Antu Tomića, inače autora romana “Što je muškarac bez brkova?”

„Momci je l’ ‘Ravna gora’ pobijediti mora ili da vam kupimo ‘podvrnute tole’“, šaljivo je dobacio čovjek srednjih godina uz hladan Nektar, aludirajući da konobari podsjećaju na četnike odnosno pripadnike vehabijskog pokreta.

Spremno mu odgovaraju da im nije baš toliko “uzak svjetonazor” da bi slijedili, po njima, besmislene ideologije. A što se tiče pantalona, kažu imaju bermude, a ljeto je na pragu.

Drugi gost lokala zadirkavao je momke rekavši da „iako nisu islamski fundamentalisti sigurno ne bi imali ništa protiv 100 ili 99 djevica u raju (dženetu), gdje poslije pogibije navodno odlaze džihad ratnici“…

MONDO je želio da se lično uvjeri u istinitost priče da li su im brade učinile “medvjeđu uslugu” kod Banjalučanki…

„Ja sam u dužoj vezi i nisam zainteresovan za djevojke“, rekao je Kalinić, inače student druge godine Poljoprivredog fakulteta u Banjaluci.

Iskusniji muškarci uglavnom smatraju da kad se „dogodi ljubav“ za relativno kratko vrijeme, bolja i ljepša polovina pokuša da „popravi“ svog čovjeka…

„Pa pokušala je da me nagovori da se obrijem ili barem da skratim bradu kako bi se ‘uljudio’, ali zasad nije imala uspjeha“, dodao je Dejan i napomenuo da je s djevojkom lako…

„Problem su policajci koji me zbog brade često legimitišu kad izlazim uveče… Na sreću, kad im objasnim sve završi smijehom“.

Budući pravnik Družić se nadovezao rekavši da organi reda u Banjaluci dosad nikad nisu od njega tražili dokumenta, a kamoli da je ispao neki problem.

„Jedino kad sam prelazio granicu… Pitali su me zbog čega nosim bradu, a kad sam rekao da je u pitanju opklada, samo su se nasmijali i odmahnuli rukom. A što se tiče djevojaka, brada se dosad pokazala kao pravi mamac za Banjalučanke“.

Na kraju su priznali da nisu razmišljali da se prijave na Festival brkajlija i bradonja, koji se od 1990. godine tradicionalno održava u Njemačkoj, ali kad bi to uradili vjerovatno bi upali u kategoriju takozvane „potpune brade“.

Dejana bi zapala potkategorija “Garibaldi” prirodna brada, dok bi Damir bio „konkurentan“ u kategoriji „brada slobodnog stila…“.

„Ko zna? Možda za koju godinu se i prijavimo. Ili to ili lasta s Gradskog mosta“, zaključili su uz osmijeh simpatični konobari-studenti.

(N. Šatara/Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender