30. 11. 2021.
Riješite test i saznajte da li je vaša veza toksična

Riješite test i saznajte da li je vaša veza toksična

Kako i zašto nestaje strast u dugim vezama?

Ovo je rečenica u kojoj se prepoznaju gotovo svi parovi na svijetu i to je rečenica koja se najčešće može čuti u ordinacijama bračnih terapeuta, piše Tportal.

Gdje nestane strast?

Složen proces gubitka seksualne želje

Odgovor na to pitanje pokušao je dati psiholog specijalizovan za seksualnu terapiju, Ogi Ogas sa univerziteta Boston.

Nedostatak seksualne strasti najčešći je problem među dugogodišnjim parovima. Najčešće se događa to da su partneri još uvijek emotivno povezani i poštuju se, ali nedostaje im seksualna iskra. Na to se često žale žene kojima silno nedostaje strast s početka veze, no nisu ni muškarci imuni na to, objasnio je Ogas za psychologytoday.com.

Dodaje kako mnogi misle da se u pozadini nedostatka seksualne želje kriju neki drugi problemi, ali u većini slučajeva to ipak nije tako. Kako ističe, veliku ulogu kod gubitka strasti u dugim vezama igraju biologija, antropologija i neuronauka.

Kao ključni element nedostatka strasti najčešće se navodi to što se partneri previše dobro poznaju, ali to je samo dio uzroka, tvrdi Ogas.

Žene su posljednjih desetljeća proživjele značajnu evoluciju i zapravo su muškarci i žene danas jednaki na svim područjima. Međutim, kada je o seksu riječ, glavnu ulogu preuzima animalni, odnosno primitivni dio mozga u kojemu su muškarci ti koji su seksualno dominantni, a žene su te koje su submisivne.

“Tu dolazi do kratkog spoja jer takve podjele ni muškarci ni žene više ne žele svjesno preuzeti, zbog čega dolazi do problematičnih situacija u spavaćoj sobi”, napominje Ogas.

Animalni seks

Savjetuje parovima da jednostavno priznaju istinu – nije samo dosada i svakodnevica ono što ubija strast u vezi. Seksualnu želju, naime, uništava i to što ne želimo priznati da postoje seksualne razlike između muškaraca i žena.

To nije ponižavajuće, priroda je jednostavno tako postavila stvari. I ne govorimo o poretku u društvu nego o seksu.

“Razgovarajte i priznajte svoje najsirovije maštarije, garantujem vam da će doći do naglog buđenja strasti”, poručuje Ogas.

Napominje da svakodnevica snažno utiče na seksualni život i to na loš način.

“I baš zato bi seksualni život trebao biti onaj dio u kojem će oba partnera otpustiti sve kočnice i prepustiti se svojim animalnim strastima bez straha od osude. U prilog tomu govore i brojna istraživanja. Parovi s kojima sam radio i koji su poslušali taj savjet rekli su mi da su im se seksualni životi značajno popravili”, zaključio je Ogas.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender