17. 08. 2022.
Pet trikova za mršavljenje: Koštunjavo voće 20 minuta prije jela, začini smanjuju apetit

Pet trikova za mršavljenje: Koštunjavo voće 20 minuta prije jela, začini smanjuju apetit

Pet trikova za mršavljenje: Koštunjavo voće 20 minuta prije jela, začini smanjuju apetit

Najbolje od svega je što ćete se na ove promjene lako navići, pa će one postati vaš način života, a podrazumijevaju jednostavne radnje. One se ne sastoje od restrikcija, već je neophodno dodati određene namirnice i promijeniti način na koji sada doživljavate hranu.

Stručnjaci preporučuju da izaberete dva od njihovih pet savjeta i vjerno se pridržavate uputstava kako biste lakše izgubili kilograme.

1. Koštunjavo voće

20 minuta prije obroka, pojedite šaku sirovog koštunjavog voća ili sjemenki.

Tijelu je potrebno dvadeset minuta da pošalje mozgu informaciju da je su u tijelo unesene hranljive materije. Tek nakon toga prestaje osećaj gladi. Uz to, koštunjavo voće sadrži proteine i tzv. dobre masti.

2. Polovina grejpfruta

Prije svakog obroka, možete pojesti i pola grejpfruta.

Uvođenje grejpfruta u ishranu može dovesti do većeg i zdravog gubitka kilograma za kratak vremenski period. Možete i iscediti ovo citrusno voće i, pred svaki obrok, popiti oko 200 mililitara svježeg soka.

3. Večera uz film

Nije dobra ideja jesti dok gledate televizor.

Dok vam nešto odvlači pažnju može uticati na to da unesete i do 40 procenata više kalorija nego obično. Zato odložite novine i isključite televizor i zaista uživajte u hrani.

4. Začinjena hrana

Začini, smatraju stručnjaci, smanjuju glad.

Rezultati istraživanja koje je sproveo “Britanski časopis za ishranu” pokazali su da začin, kao bogat dodatak jelu, može uticati na osećaj gladi i da je znatno smanji. Naime, određene materije koje se nalaze u nekim vrstama začina podstiču oslobađanje endorfina. Takav je, recimo, čili – on sadrži kapsaicin, koji podiže nivo endorfina.

5. Uživanje u hrani

Jedite desert 10 minuta.

Odvojite jedan minut za mirisanje obroka, posmatranje i razmišljanje o njemu. Potom uzmite jedan manji zalogaj, žvaćite polako, koncentrišite se na teksturu poslastice, a tek potom progutajte. Naučnici s Univerziteta Istočne Karoline utvrdili su da ljudi ne uživaju u hrani koliko bi trebalo i da manji zalogaji povećavaju zadovoljstvo koje obrok donosi, a samim tim dovode do smanjenja kilograma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender