Banjaluka nema para za naknade savjetima MZ

Banjaluka nema para za naknade savjetima MZ

RS: Svaki četvrti radnik radi u Banjaluci

Da je stopa zaposlenosti u najvećem gradu RS iznad republičkog prosjeka svjedoči i činjenica da je u Banjaluci, prema preliminarnim rezultatima popisa, nastanjeno oko 200.000 građana, što je tek 15 odsto ukupnog stanovništva RS, gdje živi 1,33 miliona stanovnika.

Ipak, nadležni podsjećaju da dio onih koji su radno mjesto našli u gradu na Vrbasu svakodnevno putuje iz susjednih opština.
Ekonomisti podsjećaju da je Banjaluka sjedište većine institucija, što je, “udruženo” sa brojnim ostalim faktorima, razlog zbog kojeg je ovdje veća zaposlenost.

“Osim što su tu institucije koje zapošljavaju veliki broj stanovnika, Banjaluka je i univerzitetski centar, pa ima dosta studenata i đaka. Stoga imamo i veliki broj potrošača, pa samim tim i prodavnica i drugih uslužnih radnji, što sve utiče na povećan broj zaposlenih”, pojašnjava Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

Prema njegovim riječima, povećan broj potrošača istovremeno utiče i na veće potrebe za proizvodnjom, što je još jedan od faktora za bolju sliku kada je riječ o zaposlenosti.

Privrednici, s druge strane, kažu da privredna aktivnost u Banjaluci nije znatno uticala na stopu zaposlenosti, već ocjenjuju da su institucije te koje najviše zapošljavaju.

“Ako ujutru putujete iz pravca Banjaluke uvjerićete se u kolone vozila koje dolaze iz okolnih gradova poput npr. Gradiške. Dakle, mnogo ljudi našlo je u Banjaluci posao, pa putuje”, pojašnjava Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS.

I Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, ističe da su u Banjaluci zaposleni brojni radnici, ne samo u upravi, već i službenici u zdravstvu, MUP-u, prosvjeti i ostalim oblastima.

“Banjaluka ima najviše škola, osnovnih i srednjih, a riječ je i o univerzitetskom gradu, pa je to takođe jedan od razloga za veću zaposlenost”, naglašava Vrhovac.

Nakon Banjaluke, koja je na kraju prošle godine zapošljavala tačno 60.577 radnika, slijedi Bijeljina sa 20.017 zaposlenih, dok “bronzana medalja” pripala Prijedoru, u kojem je posao pronašao 12.851 radnik.

U Banjaluci su, inače, i plate znatno veće od republičkog prosjeka, a lani su iznosile 939 maraka, dok je prosjek u RS 2013. bio 808 maraka.

U Prijedoru su radnici prošle godine zarađivali 781 KM, a Bijeljinci su imali osam maraka veću platu od Prijedorčana.
Inače, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u RS su u februaru ove godine, posljednjem mjesecu za koji informacije postoje, posao aktivno tražila 150.042 građanina.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender