24. 09. 2021.

Banjalučki policijski inspektori optuženi za prodaju heroina

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv inspektora Centra javne bezbjedosti Banjaluka Srđana Radulovića, Ognjena Stijaka i Marka Kovačevića, koja ih tereti da su se kao članovi zločinačkog udruženja bavili trgovinom drogom.

U optužnici se navodi da je Radulović organizator, a Stijak i Kovačević članovi zločinačkog udruženja, koje se bavilo neovlašćenom proizvodnjom i prometom heroina i marihuane.

Optužnica ovu trojicu tereti da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet droga, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Optužnica je podignuta i protiv šefa Odsjeka za borbu protiv neovlašćene proizvodnje i prometa droga Centra javne bezbjednosti Banjaluka Gorana Mihajlice, kao i inspektora Darija Dabića, Gavrila Šinkovića, Jovana Miljkovića i Vladimira Marčete.

Oni se terete da su zajedno sa Radulovićem, Stijakom i Kovačevićem počinili krivična djela iznuđivanje iskaza, nanošenje teške tjelesne povrede, lažno prijavljivanje krivičnog djela, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanje i uništavanje službene isprave.

U optužnici se navodi da je ovo zločinačko udruženje djelovalo na području Banjaluke od kraja 2010. do oktobra 2013. godine, te da je, u namjeri eliminisanja konkurencije u prodaji droga, među dilerima pronalazilo lica koja će za njih prodavati drogu.

Optuženi su fizički i psihički zlostavljali lica koja nisu pristala da na takav način sarađuju. Od njih su iznuđivali iskaz, podmetali su im dokaze i falsifikovali isprave prilikom vršenja pretresa.

Radulović, Stijak i Kovačević su koristili sva raspoloživa ovlaštenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – službena vozila, telefon, oružje, opremu i srestvo sile.

Za pripadnike zločinačkog udruženja na ovaj način prodato je oko osam kilograma heroina i oko pet kilograma druge opojne droge, a zarađeni novac od prodaje – oko 117.000 KM dijelili su između sebe.

Radulović, Stijak i Kovačević uhapšeni su u oktobru 2013. godine i od tada se nalaze u pritvoru. Specijalno tužilaštvo je predložilo da im pritvor bude produžen do okončanja glavnog pretresa.

(Srna/MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender