Banjaluka: Od 113 autobusa samo 21 ispravan

Banjaluka: Od 113 autobusa samo 21 ispravan

Banjaluka: Od 113 autobusa samo 21 ispravan

Portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović rekla je da se u tim kontrolama pet vozača nije odazvalo na vanredni tehnički pregled.

Ona je navela da je saobraćajna policija u prva tri mjeseca ove godine zbog neispravnosti isključila iz saobraćaja tri autobusa.

– Od pet autobusa tehnički ispravan je bio samo jedan. Tri autobusa su isključena zbog neispravnosti, a jedan vozač se nije odazvao na vanredni tehnički pregled – rekla je Markanovićeva.

Autobuse je kontrolisala i gradska saobraćajna inspekcija, a u prošloj godini zbog neispravnosti je iz saobraćaja isključila devet autobusa.

– Razlozi za isključenje su uglavnom neispravne kočnice, povećan koeficijent izduvnih gasova, nedovoljna dubina kanala na gazećem sloju pneumatika i uređaj za zatvaranje i otvaranje vrata.

Najviše nepravilnosti inspektori su uočili na autobusima preduzeća “Central” i “Autoprevoz” – kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Slaviša Sandić.

On je istakao da ispravnost autobusa javnog gradskog i prigradskog prevoza na gradskim ulicama svakodnevno kontrolišu tri saobraćajna inspektora.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović je rekao da je problem gradskog i prigradskog prevoza dostigao zabrinjavajuće razmjere, ali da se već tri godine prolongira njegovo rješavanje.

Očigledno je da se prevoznicima gleda kroz prste jer se na ovaj problem ukazuje kako načelnicima resornih odjeljenja tako i na sjednicama Skupštine grada. Sramotno je što niko ne reaguje na ovako frapantne podatke – rekao je Jaćimović.

Nesreće

Milenko Jaćimović kaže da je u prošloj godini čak 98 autobusa učestvovalo u saobraćajnim nesrećama.

– To je zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da te autobuse voze profesionalni vozači – kaže Jaćimović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender