28. 09. 2021.
Epidemija u selu: Spavaju po nekoliko dana i ničega se ne sjećaju

Epidemija u selu: Spavaju po nekoliko dana i ničega se ne sjećaju

Epidemija u selu: Spavaju po nekoliko dana i ničega se ne sjećaju

Zbunjeni ljekari nisu imali izbora nego da u selu proglase epidemiju spavanja, pišu Vijesti.

“Odjednom zaspim i sve zaboravim. Ne sjećam se kako sam došao u bolnicu, niko ne zna tačan uzrok ovoga”, kaže Alesandar, stanovnik sela.

Stanovnica Galina kaže: “U početku ne mogu da kontrolišem svoje tijelo, ne mogu da pričam, onda zaspim, nemam kontrolu nad sobom.”

Ovo selo nema ništa specifično u poređenju sa ostalima, ali je sindromom sna samo ono zaraženo.

Prvi slučaj je zabilježen u martu prošle godine, kada je osmoro ljudi zaspalo na tri dana i izgubilo sjećanje na taj period. Vlasti su ih tretirale kao alkoholičare, pa se nisu previše čudili. Međutim, epidemija je ponovo izbila i do sada je prijavljeno 36 slučajeva uzrasta od 2 do 75 godina. Većina tih žrtava nikada nije pila.

U blizini ovog mjesta postojala su tri velika rudnika uranijuma do prije 20 godina. Neki stanovnici sumnjaju da je uzrok ove bolesti upravo radijacija.

“Čudno je da smo mi tokom zime dobro, a da postajemo bolesni čim temperatura počne da raste”, kaže Larisa.

Međutim, ostala mjesta u blizini rudnika nemaju epidemiju spavanja.

“Otkad sam diplomirao nisam vidio ovako nešto. Tražio sam na internetu i nema sličnog ni u Kazahstanu, ni u cijelom svijetu”, kazao je Kalbasit Albahmanetov, doktor u obližnjoj bolnici.

Stručnjaci iz Kazahstana su testirali vodu, zemlju, vazduh i snijeg i rezulati su u granicama normale. Očekuje se da se sada uključe međunarodni eksperti kako bi pomogli u utvrđivanju uzroka ove nesvakidašnje bolesti.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender