22. 01. 2022.
Raduloviću određen pritvor

Raduloviću određen pritvor

Raduloviću određen pritvor

Portparol suda Dušica Ristić precizirala je da je to vijeće odlučilo da ostaje na snazi ranije donijeto rješenje kojim je Raduloviću odredjen pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

S obzirom na fazu u kojoj se nalazi postupak, odnosno da Apelacioni sud razmatra žalbe na presudu kojom je Radulović osuđen na pet godina zatvora, pritvor može da mu traje do upućivanja na izdržavanje te kazne, a najduže dok ne istekne kazna zatvora kojom je osuđen prvostepenom presudom.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da je Tužilaštvo predložilo da ostane na snazi rješenje kojim je Raduloviću ranije određen pritvor zbog bjekstva.

Danas je po poternici koju je raspisao Viši sud u Beogradu, Posebno odjeljenje, lišen slobode Slobodan Radulović bivši direktor C marketa. On je po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal nepravosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina zbog krivičnog djela primanje mita.

Nakon lišavanja slobode, on je danas priveden u Viši sud u Beograduu, Posebno odjeljenje, i tu je saslušan oko okolnosti razloga zbog kojih je protiv njega pritvor određen. Tužilaštvo je predložilo da se rješenje o određenju pritvora održi na snazi, jer smatramo da postoje razlozi zbog kojih je pritvor inicijalno određen. Sud nije danas donio odluku o sudbini pritvora i očekujem da će tu odluku donijeti do ponedeljka”, rekao je za B92 Radisavljević.

U ovom trenutku u toku je drugostepeni postupak, postupak po žalbi, protiv Radulovića, pojasnio je tužilac. “Očekujem da će Apelacioni sud uskoro donijeti odluku po žalbama koje su izjavile i odbrana i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Svakako da Radulović ima pravo, s obzirom da mu je suđeno u odsustvu, da traži ponavljanje postupka… Da li će on to svoje pravo iskoristiti zavisi od njega i njegove odbrane”, rekao je Radisavljević

Kako je pojasnio tužilac, na snazi je rješenje o određenju pritvora i on se u ovom trenutku nalazi u pritvoru.

Radulović je saslušan povodom određivanja pritvora pred Krivičnim vanpretresnim vijećem Specijalnog suda i čeka se odluka tog vijeća.

Tužilac je dodao da se Radulović danas izjasnio samo o pritvoru i nije se izjašnjavao o krivičnom djelu i optužnici protiv njega.

Kljajević: Žrtva montiranog procesa

Zastupnik bivšeg direktora “C marketa” Slobodana Radulovića advokat Marko Kljajević rekao je da njegov klijent ima procesni položaj optuženog protiv kojeg je određen pritvor, i da u ovom trenutku ne može da spekuliše o tome da li će dobiti status svjedoka saradnika.

Kljajević je televiziji “Pink” rekao da je Radulović “žrtva montiranog procesa” zbog privatizacije “C marketa” u koju su bili umiješani Miroslav Mišković, Milan Beko i vlada Vojislava Koštunice.

Memorandum o razumijevanju kojim je preuzet “C market” je, prema riječima Kljajevića, inicirao bivši premijer Vojislav Koštunica.

“Oni su, dakle, gonili neosnovano potpuno nevine ljude samo da bi prikrili svoju pljačku. Interesantno je, a to će Radulović i iznijeti u svojoj odbrani, da je bio prinuđen od strane tadašnjeg ministra policije da potpiše memorandum o razumijevanju, koji nema nijednu drugu formu osim tajnog dogovora o preuzimanju ‘C marketa’ izvan institucionalnog sistema Srbije”, rekao je KIljajević.

On je naveo da je tadašnja vlast novcem od privatizacije “C marketa” finansirala opoziciju u Crnoj Gori uoči referenduma o nezavisnosti.

“To je bila politička kriminalna aktivnost inicirana iz tadašnjeg državnog vrha Srbije”, kazao je Kljajević.

Radulović je danas stigao u Beograd, poslije osmogodišnjeg bjekstva, redovnim letom iz Moskve.

Portparol Specijalnog suda Dušica Ristić rekla je Tanjugu da je Radulović tražio da ide pravo u zatvorsku bolnicu, jer se ne osjeća dobro.

Radulović je nakon pregleda, koji je obavio specijalista, potpisao saglasnost da je sposoban za kratko saslušanje povodom pritvora. Odmah zatim prebačen je u Specijalni sud gde je i saslušan.

U izjavi za B92 ranije Radulović je rekao da ga je Miroslav Mišković, uz pomoć državnih zvaničnika, natjerao da proda C market.

“Krajem juna i početkom jula 2005. sam pozvan od strane ministra policije Dragana Jočića na razgovor. Razgovor je objavljen u ministrovom kabinetu, a u njemu su, pored Jočića i mene, učestvovali generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i šef UBPOK Mladen Spasić.

Tema je bila preuzimanje C marketa i mogućnost da C market kupi Merkator iz Ljubljane. Spasić je na tom sastanku rekao da policija ima saznanja da moje ćerke imaju fabriku droge u Španiji. Sve ovo je prethodno dogovoreno sa Miškovićem, koji je na taj način htio da me javno upozori da neće birati sredstva, on i njegovi pomagači, kako bi me natjerali da Miškoviću omogućim preuzimanje C marketa.

Tri-četiri dana nakon potpisivanja Memoranduma, gospodin Koštunica je u svom kabinetu primio Miškovića, Beka, Đunića i mene da bi nam saopštio svoje zadovoljstvo što smo potpisali Memorandum kako je on to i predložio preko svog predstavnika gospodina Đunića. Tom sastanku su prisustvovali još i ministar Bubalo i šef kabineta predsjednika Vlade gospodin Nikitović. Tim sastankom, koji je održan nakon potpisivanja Memoranduma, Koštunica je Miškovića promovisao u neprikosnovenog gazdu Srbije i Miškoviću dao pravo da vlada privredom Srbije”, izjavio je tada Radulović.

(b92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender