28. 09. 2021.
Razmjena vatre na istoku Ukrajine

Razmjena vatre na istoku Ukrajine

Razmjena vatre na istoku Ukrajine

Ministar unutrašnjih poslova Arsenij Avakov je objavio informaciju na svom Fejsbuk profilu da je došlo do razmjene vatre u tom gradu, kod policijske stanice, kada su pokušali da je zauzmu naoružani demonstranti, javlja dopisnica B92.

Ranije danas, šef regionalne policije u gradu Donjeck na istoku Ukrajine je saopštio da napušta funkciju uvažavajući zahtjeve proruskih demonstranata.

Dopisnica B92 iz Donjecka Aleksandra Godfroa javila je da je manja grupa demonstranata jutros pokušala da uđe u zgradu Tužilaštva u Donjecku, a zatim su demonstranti došli do zgrade regionalne policije, skinuli zastavu Ukrajine i postavili zastavu Donjecke oblasti.

Demonstranti su policiji postavili pitanje da li je uz Ukrajinu ili narod. Načelnik policije im je odgovorio da je svim srcem uz Donbas i podnio je ostavku.

“U skladu sa vašim zahtjevima ja se povlačim”, kazao je demonstrantima šef policije Konstantin Požidajev, navodi Rojters.

Specijalne jedinice su kasnije došle do policije Donjecka i priklonile se demonstrantima, obećavši da neće da ispune ni jednu naredbu protiv mirnih demonstranata i naroda.

Oko 200 proruskih demonstranata naoružanih palicama i motkama zauzelo je ranije danas sjedište policije u Donjecku na istoku Ukrajine, izvestio je dopisnik agencije AFP.

Demonstranti prilikom zauzimanja zgrade nisu naišli na otpor, a autobus sa nekoliko desetina pripadnika interventne policije, koji su brzo stigli na lice mjesta, imali su na sebi narandžasto-crne trake, koje simbolizuju podršku ruskim vlastima.

Proruski demonstranti danas i dalje drže pod kontrolom ključne zgrade vlade u istočnoj Ukrajini, iako je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao veću autonomiju regiona.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk iskoristio je posjetu istoku zemlje da pokuša da uvjeri prorusko stanovništvo da će ta oblast dobiti veća ovlašćenja.

“U ime Vlade Ukrajine želim jasno da poručim da ne samo da je Vlada otvorena za dijalog sa svim regionima, već je spremna i da ispuni želje svih građana, ukoliko su u skladu sa zakonom. U okviru ustavnih promjena, pružićemo priliku za kreiranje rješenja za specifične i aktuelne potrebe svakog regiona”, rekao je Jacenjuk.

03

Ova i slične okupacije zgrada državne bezbjednosti u Slavjansku i Lugansku, u istočnoj Ukrajini, predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se novi ukrajinski lideri suočavaju od kada su u februaru smijenili predsednika Viktora Janukoviča koga podržava Kremlj i odlučili se za savez sa Zapadom, navodi AFP.

“Mislim da ne bi trebalo da se plašimo naroda. Narod koji je došao danas je naš narod, narod iz Donjecka, oni nisu iz Rusije, oni su iz Slavjanska iz Kramatorska. Njima su dosadile laži. Meni kao gradonačelniku ovoga grada najbitnije je da niko nije ubijen ili povrijeđen”, rekao je gradonačelnik Slavjanska.

Stanovnici istočne Ukrajine istrajni su u svom zahtjevu da se održi referendum.

“Nećemo čak nikoga ni pitati. Odlučili smo zbog sebe da ćemo održati referendum, i tako će i biti”, rekla je jedna od građanki, dok je druga dodala:

“Pobjeda će biti naša. Ovo je ruska zemlja i mi smo ovde zbog istine. Hiljade ljudi ostaju ovde i u centru tokom noći. U slučaju sukoba pogodiće nas prvi meci, ali mi ćemo pobijediti.”

U današnjim neredima su napadnute dvije novinarske ekipe, javlja dopisnica B92.

Proruski demonstranti uspostavili kontrolne punktove u Slavjansku

02

Proruski demonstranti, naoružani automatskim oružjem, uspostavili su ranije danas kontrolne punktove na putevima u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izjave svjedoka.

Maskirani muškarci zaustavljaju vozila prije nego što ih puste da prodju.

Barikade su, kako navode svjedoci, napravljene od automobilskih guma i vreća sa pijeskom, a postavljene su na putevima koji vode ka Donjecku i Lugansku.

Na jednoj od barikada vijori se ruska zastava, a na drugoj crno-plavo-crvena zastava “Republike Donjeck”.

Proruski demonstranti su ranije zauzeli zgradu u Slavjansku, u Donjeckoj oblasti, u kojoj se nalazi lokalno sjedište ukrajinske Državne bezbjednosti i zgradu policije.

Iz zgrade policije u Slavjansku su uzeli najmanje 400 pištolja i 20 komada automatskog oružja, saopštila je policija iz Donjecka.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender