27. 09. 2021.
Tajna dugog života: Ljubinjsko selo stogodišnjaka

Tajna dugog života: Ljubinjsko selo stogodišnjaka

Tajna dugog života: Ljubinjsko selo stogodišnjaka

Oboje su kako kažu dobrog zdravlja, nikada u svom životu nisu popili tabletu, a čitavog života su se hranili domaćim mliječnim i mesnim proizvodima.

Osim domaće ishrane, te svježeg vazduha, oni za dugi život ističu i preporučuju pojedine biljke koje rastu u okolini njihovog sela. Pitomi pelin, žalfija, vrijesak i zanovijet samo su neke od biljaka koje imaju ljekovita svojstva.

“Sve je ovdje domaće, čajevi od ovih biljaka, pšenica, mlijeko. Zato se deda još drži dobro, pomalo radi u polju, ali više nadgleda. Ja još uvijek mogu raditi po kući”, kaže Vasiljka.

deda

Nedeljko Janjić priča o svojim precima koji su živjeli i preko stotinu godina.

“Moj pradjed Nikola je živio na ovim prostorima 107 godina, a njegov brat Risto 117 godina”, kaže Nedeljko.

U obližnjem groblju sela Bančići ukopan je Nikola Janjić koji je živio od 1810. do 1917. godine.

Bančići su danas jedno od hercegovačkih sela koje izumire, jer mladi iz ovih krajeva odlaze. U Bančićima sada žive samo tri porodice, dvije Janjića i jedna Mihića.

Danas u ovom selu uglavnom žive stariji ljudi koji mnogo više drže do tradicionalnih vrijednosti. Vasiljka Janjić ističe kako je tajna dugog braka sloga i poštovanje među supružnicima.

“Danas na zapadu, pa i kod nas, to nije slučaj. Razvode se i poslije dva mjeseca”, kaže Vasiljka.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka zabilježeno je da je na prostoru Bančića živjelo 175 stanovnika, te da je od 1910. godine do 1970. godine među njima živjelo 54 stanovnika duže od 100 godina.

(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender