27. 09. 2021.
Teško je, ali nije nemoguće: Naučite umjetnost izvinjenja!

Teško je, ali nije nemoguće: Naučite umjetnost izvinjenja!

Teško je, ali nije nemoguće: Naučite umjetnost izvinjenja!

Zašto vam je uopšte bitno da vam se neko izvini ukoliko vas je uvrijedio, povrijedio i nanio bilo kakvu bol ili štetu? Suština je da želite da taj “krivac” zna da ste povrijeđeni zbog njegovih poteza, da razumije kako se osjećate i da je iskren u svemu tome. Svakome je važno da se uvjeri da se cijela neprijatna situacija neće ponoviti, a izvinjenje je upravo neka vrsta obećanja.

Izvinjenje nisu samo riječi. Ono samo počinje riječima. Pravo izvinjenje je u djelu. Kada se nekome izvinjavate iskreno, to ne znači samo „Izvini, žao mi je, moja greška“, već i drugačije ponašanje od onog zbog kojeg se izvinjavate i koje je povrijedilo drugu osobu.

Ako vam je do nekoga zaista stalo, želite da ga zadržite u svom okruženju i želite da potvdite, sebi prije svega, da ste neko vrijedan pažnje i truda, treba da naučite “umjetnost izvinjavanja”. Nije komplikovano, (samo je za mnoge teško primjenljivo).

Ako ste nekoga povrijedili, morate da razumijete, koliko možete, kako se taj osjeća. Samo tako pokazujete da vam je važno kroz šta prolazi.

Prihvatite da ste napravili grešku, dešava se, i preuzmite odgovornost. Precizno sebi objasnite šta se u stvari desilo i zbog čega je druga osoba uznemirena. Recite nešto kao:“Iskreno mi je žao zbog XYZ i žao mi je što se zbog toga tako osjećaš. Nije trebalo to da uradim. Kako mogu da ispravim grešku?“

Obavežite se da se slično neće više dešavati. Da bi izvinjenje bilo potpuno, druga osoba mora da se uvjeri da ste naučili iz greške i da ćete promijeniti ponašanje.

Bez obzira što ste je povrijedili, izrazite zahvalnost što tu osobu imate u svom životu. Tražite da vam oprosti. Time pokazujete da vam je stalo do vašeg odnosa, da vam je važan. Isto tako, ako vam oprosti, dobićete dokaz da je i njoj stalo. I, ostanite pri riječima da ćete promijeniti ponašanje i da nećete više na takav način povređivati.

Ovo je samo na vama. Dobre namjere nikada nisu bile dovoljne, baš kao što ni samo riječi “Izvini, žao mi je” ne znače izvinjenje.

(bizlife.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender