19. 01. 2022.
Beograd na vodi: Počela iseljavanja i pripreme terena (FOTO)

Beograd na vodi: Počela iseljavanja i pripreme terena (FOTO)

Beograd na vodi: Počela iseljavanja i pripreme terena (FOTO)

Stanovnici naselja bara Venecija kažu za RTS da strahuju da će ostati bez krova nad glavom. Ipak, nadležni im poručuju da nema razloga za strah, jer će im pronaći odgovarajuće stanove.

b2

b3

b4

b5

b6

b7

Naselje bara Venecija, nastalo je na mjestu gdje je “Železnica Srbije” decenijama ostavljala rashodovane vagone. Tu se skućilo na desetine porodica, i to većinom radnika “Železnice”, koji su već četrdesetak godina u privremenom smještaju. Sada brinu šta će biti s njima zbog izgradnje projekta “Beograd na vodi”.

“Ovde smo zatekli zgradu sa dva zida i krov sa crijepom ništa više. Sami smo sve uveli – i vodu i struju. Mislim da i bi bilo realno da se nama na neki način daju odgovarajući stanovi”, priča Radoslav Anđelković, bivši radnik “Železnice”.

Pored vagona, u napuštenim magacinama i bivšim kancelarijama krov nad glavom našlo je oko 200 porodica.

Milorad Nikolić, predsjednik Udruženja žitelja bara “Venecija”, kaže da predviđeno raseljavanje 140 železničara koji imaju rješenje i dozvolu za boravak u naselju.

“Sve ukupno, na ovom prostoru po posljenjem popisu registrovana su oko 192 stambena objekta, odnosno porodica”, dodaje Nikolić.

Kako saznaje RTS, Grad je dao nalog Direkciji za imovinu i Direkciji za građevinsko zemljište da popišu sve stanove koji su se nekada zidali za raseljavanje, a u koji se nisu uselili raseljeni, već neki drugi ljudi.

“Tačno je da se radi na tome u saradnji sa Gradom Beogradom, da se nađu stanovi za ljude koji će biti raseljeni”, navodi Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za državnu imovinu.

U “Železnicama Srbije” rekli su RTS-u da su formirane komisije koje rade na tome da se pronađu najbolja rješenja za sve stanovnike tog naselja. Raseljavanje je, kažu, već počelo u Karađorđevoj ulici.

Aleksandar Karlovčan, koordinator projekta “Beograd na vodi”, kaže da su dvije porodice već iseljene iz zgrade Beogradske zadruge.

“Ovde se ne bavimo zidovima, nego ljudima. Prosto, sve te porodice koje imaju bilo kakvog osnova dole na ovom potezu Savamala ili projekat ‘Beograd na vodi’, će biti zadovoljne i raseljene”, kaže Karlovčan.

Projekat “Beograd na vodi” prostiraće se na 100 hektara i činiće čak četiri odsto ukupnog stambenog i poslovnog prostora glavnog grada.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender