30. 11. 2021.
Pripreme za maturu:  Duboki novčanici roditelja i velike želje maturanata

Pripreme za maturu: Duboki novčanici roditelja i velike želje maturanata

Pripreme za maturu: Duboki novčanici roditelja i velike želje maturanata

Srednjoškolcima završnih razreda ostalo je nešto više od mjesec dana da se pripreme za maturski bal, a njihovi roditelji već su mahom počeli sa dizanjem kredita kako bi svojim potomcima omogućili sve ono što će imati i njihovi vršnjaci za tu noć, od cipela, haljina, odijela do nakita, frizura pa čak i višednevnih posjeta kozmetičkim salonima i solarijumima.

Činjenica je da su mogućnosti roditelja različite, pa su i cijene svečanih haljina i odijela u buticima, salonima i prodavnicama obuće prilagođene različitim slojevima društva.

Mladićima je kudikamo lakše, odnosno njihovim roditeljima, pošto im je za kompletno opremanje za maturu potrebno u prosjeku 400 KM, dok za djevojke taj prosjek iznosi 1.000 KM.

Maturantkinje, sudeći po iskustvima zaposlenih u buticima, samo za haljine izdvajaju u prosjeku oko 400 maraka.

U jednom od najpoznatijih banjalučkih butika po izboru haljina za maturu kažu da haljine koštaju između 100 do 550 maraka, a čak ima i onih kojima je cijena viša, za koje takođe postoje mušterije.

– Najčešće kupuju haljine od 350 i 450 maraka, a boje koje djevojke preferiraju ovog proleća su mint, orandž, bež, rojal-plava, crna, crvena, bijela – ističu radnice u ovom butiku.

Posljednjih godina sve je češći i trend naručivanja haljina iz skupocjenih kataloga najvećih svjetskih brendova kao stvar prestiža, a nekim djevojkama, odnosno njihovim roditeljima, neće biti teško da odu i do do hrvatske prestonice po toaletu.

– Zagreb je poznat po velikom broju salona namijenjenih za matursko veče, kao i po unikatima i zato sam ja odlučila da odem baš tamo po haljinu, jer znam da niko na maturi neće imati ni sličnu, a kamoli istu kao ja – kaže M. R., učenica Medicinske škole u Banjaluci.

Za sandale je potrebno izdvojiti između 50 i 200 maraka, pa i više, što zavisi od ukusa, ali i dubine novčanika.

Torbice, prema riječima trgovaca, koštaju od 20 do 50 maraka, a šminkanje je, kako smo saznali, između 30 i 50 KM, dok je za frizuru potrebno izdvojiti između 30 i 100 maraka.

U solarijumima su već redovi, pošto preplanuo ten nije, po mišljenju srednjoškolki, izašao iz mode, pa je, tvrde radnici najposjećenijeg ovakvog objekta u centru Banjaluke, potrebno rezervisati termin bar dva dana ranije.

Za mladiće je potrebno znatno manje novca, jer je njima, između ostalog, potrebno odijelo, koje košta od 150 do 300 maraka, cipele od 100 do 200 maraka, te košulja i kravata, za koje je potrebno izdvojiti od 50 do 100 KM.

Kraj školske godine

U srednjim školama nastava se završava 16. maja za učenike četvrtog razreda gimnazije i vjerskih škola, kao i učenike trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama, dok se za ostale učenike ovih škola nastava završava 13. juna.

Džeparac

UZ troškove za odjeću i obuću potrebno je obezbijediti i džeparac te uplatu za rezervaciju u ugostiteljskom objektu, a cijene rezervacije kreću od 60 KM na više.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender