06. 12. 2021.
Srpski oficiri ostali bez praznika

Srpski oficiri ostali bez praznika

Srpski oficiri ostali bez praznika

Ako ne dođu na posao, pravoslavci u OS BiH prekršiće odluku ministra odbrane BiH i time rizikuju da budu kažnjeni ili da im se odbije od plate, piše Evro Blic.

Vojnici i oficiri iz Republike Srpske našli su se u apsurdnoj situaciji, jer zakon iz RS i odluka Savjeta ministara BiH kažu da su slobodni i da su im ti dani plaćeni, dok je ministar donio odluku kojom se doslovno prepisuje federalni zakon, prema kojem mogu da uzmu godišnji odmor ili neplaćeno odsustvo.

Osmić je 31. decembra 2013. godine donio odluku, bez znanja dva zamjenika, koja podrazumijeva samo dva plaćena dana za vjerske praznike u toku kalendarske godine. Odluka je, kako navodi kist, donesena kada su službenici, vojnici i oficiri već otišli sa posla.

Zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac tvrdi da je odluka nelegalna i poručuje pravoslavcima da ne slušaju ministra i da ne dolaze na posao za vaskršnje praznike. “Osmićeva odluka ne može da bude iznad zakona, niti iznad odluke Savjeta ministara. Vojnici i oficiri neka ostanu kod kuće, jer ne smiju da krše zakon”, poručuje Marjanac.

Predsjedavajuća parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić tvrdi da Bošnjaci ovakvim potezima poručuju da ne žele da se nacionalni problemi ikad riješe. “Ovo nije prvi slučaj diskriminacije, jer nema zakona BiH. Kroz priču o praznicima u parlamentu hoće da proguraju stavove koji su za nas politički neprihvatljivi. Čini se da u BiH nikad neće biti bolje”, smatra Majkićeva.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović je, poslije reagovanja Marjanca, iznio pisani stav, navodeći da Osmić krši zakon i ne poštuje vjerske slobode u BiH.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender