28. 09. 2021.
Ana Ivanović: Roditelji nisu dobri treneri

Ana Ivanović: Roditelji nisu dobri treneri

Ana Ivanović: Roditelji nisu dobri treneri

“Ako trenirate svoje dijete, postaje jako teško odvojiti roditeljstvo od uloge trenera. Takođe, teško je i djeci. Odjednom, djeca ne žele više da viđaju roditelje jer su ih se nagledali na treninzima, a roditeljima će biti teže da vaspitaju dijete i da govore o nečemu drugom osim o tenisu“, napisala je Ana u svom tekstu za portal “The Tennis Space“.

Danas naročito u ženskom tenisu postoje brojni slučajevi gdje je roditelj istovremeno i trener – Karolina Voznijacki, to je bio slučaj i sa Marion Bartoli, Marijom Šarapovom…

“Ako dijete sluša roditelja kako sve vrijeme govori o tenisu, a onda i o životu generalno, dijete će da razmišlja na sljedeći način: ’Samo mi ostavi neki dio života, ne želim na sve da utičeš“, dodala je Ivanovićeva.

Ana kaže da je najgore kada roditelji pokušavaju kroz svoju decu da ostvare sopstvene snove i dodaje:

“To sam često viđala i to je apsolutno pogrešno. Najvažnije jeste da vaše dijete uživa na terenu i da želi da igra tenis. Ima mnogo talentovane djece koju su roditelji rano tjerali da mnogo treniraju, a onda dijete počne da mrzi tenis jer on postaje obaveza, a dejca žele slobodu i žele da se igraju“.

Ivanovićeva ističe da je podrška ključ, ali ne pritisak.

“Moji roditelji me nikada nisu pritiskali, samo su govorili koliko je važno da budem srećna i da se lijepo ponašam na terenu. Za njih je to bilo najvažnije. Roditelji treba samo da pruže bezuslovnu podršku, ali i da ukažu na pravi put – da poštuju novac koji je uložen u njih“, zaključuje Ana u tekstu za The Tennis Space.

(B92, thetennisspace.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender