28. 10. 2021.
Da li je Milorad Dodik u sukobu interesa?

Da li je Milorad Dodik u sukobu interesa?

Dodik: Srpska nikad ne smije odustati od referenduma

“Kada će se referendum o samostalnosti Srpske desiti, to će zavisiti od postignutog društvenog konsenzusa unutar Republike Srpske”, naglasio je Dodik i pojasnio da se na referendum ne može ići bez konsenzusa vlasti i opozicije, jer to nije nešto što se dešava danas ili sutra.

Dodik je za “Euroblic” rekao da Republika Srpska ne smije pokazati nervozu kada je riječ o referendumu i da njena politika o tome mora biti jasna, precizna i istrajna.

“Čak ne mogu ni da lociram kada će se to desiti, ali ne želim da Srpska ostane bez te mogućnosti, niti da se dovodi u poziciju osporavanja priče o referendumu”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ovakva kakva je danas nikom nije od koristi, pa ni strancima, koji su već umorni od promašenih ideja kakvu BiH napraviti, pa je zato “BiH ostavljena da tavori”.

Predsjednik Srpske smatra da postoji “neki status kvo” u BiH koji podrazumijeva različite poglede – jedan je unitarizacija, drugi je pokušaj gradnje onoga što međunarodna zajednica zove briselskim reformama, treći je vraćanje na Dejton, četvrti “dajte nam novu republiku i entitet”, peti koji govori o tome da ne može postojati nijedan entitet i da se mora ići na regione…

“BiH je, dakle, nesretno mjesto za sve. Srpska bi pristala da ostane u BiH jedino kada bi se vratili na Dejtonski sporazum i organizovali BiH kao konfederalnu jedinicu sa jasnim nadležnostima i zajedničkim politikama, koje su isključivo predviđene Dejtonskim sporazumom”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica nije jedinstvena po pitanju BiH i sve više gubi interes za nju, a strancima je jedino važno da nema rata u BiH, a “kako je nama unutra, njima je svejedno”.

Dodik je podsjetio da se ove godine održavaju evropski izbori i da nijednom čovjeku iz Evrope nije stalo do bilo kakvih razgovora i dogovora o BiH.

On je istakao da jedino Bošnjaci u BiH misle da treba ponovo izazvati dovoljno krize koja će iziritirati međunarodni faktor da interveniše i “poravna” situaciju.

“Međutim, mislim da je u postojećoj konstalaciji nemoguće očekivati dugoročan povratak međunarodne zajednice na način koji smo to vidjeli prije”, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je pozvao predsjednika SDS da podnese inicijativu za održavanje referenduma, a ne da traži da to uradi neko drugi.

“Već sam mu poručio da pročita zakon i da vidi da odluku o referendumu donosi Narodna skupština Republike Srpske i da oni imaju kapacitet od 30 poslanika da potpišu tu inicijativu i dostave je parlamentu”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da Bosić ne smije da pokrene tu inicijativu zato što je dao obećanje strancima, nego to traži od njega.(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender