Hrana u BiH najskuplja

Hrana u BiH najskuplja

Inspekcija: Za tri mjeseca uništeno 111 kilograma hrane kojoj je istekao rok trajanja

Inspekcija je obavila 243 kontrole i u 108 slučajeva utvrdila nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na neredovno ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda, neobavljanje redovnih sanitarnih pregleda lica koja rukuju sa hranom i loše higijensko-sanitarne uslove u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Srni je rečeno da je subjektima kontrole izrečeno 96 upravnih mjera radi otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 40 prekršajnih naloga u vrijednosti 47.500 KM.

U prva tri mjeseca ove godine republička inspekcija za hranu je u spoljnotrgovinskom nadzoru, prilikom uvoza, pregledala 12.320 pošiljki hrane, od kojih je uzeto 827 uzorka za laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti.

Na osnovu inspekcijskih pregleda i rezultata laboratorijskih analiza, kod 34 pošiljke utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i hemijsku neispravnost.

Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, voćnih sokova i osvježavajućih pića, dodataka prehrani, začina i drugo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender