30. 11. 2021.
Virtuelni teleskop: Gledajte ovde uživo pomračenje Mjeseca

Virtuelni teleskop: Gledajte ovde uživo pomračenje Mjeseca

Virtuelni teleskop: Gledajte ovde uživo pomračenje Mjeseca

Totalno pomračenje Mjeseca, odigraće se u ranim jutarnjim satima, započinjući rijetku sekvencu četiri potpune lunarne eklipse koje se očekuju u sljedeće dvije godine.

Prvo pomračenje u aprilu, totalna lunarna eklipsa, počinje u 7.20 sati (5.20 GMT) na američkoj Istočnoj obali, pa će biti biće vidljiva iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih dijelova pacifičkog regiona.

Totalna eklipsa će trajati od 09.07-10.25 sati (07.07-08.25 GMT), dok će parcijalne faze biti vidljive nekoliko sati prije i poslije potpunog pomračenja, prenio je portal “Spejs”.

Robbo-Man

Pomračenje Mjeseca se događa kad se Sunce, Zemlja i Mjesec poređaju tako da sjenka naše planete pada na satelit.

-Pun Mjesec će prvo djelovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primijetiti mnogo tamniju sjenku koji se kreće preko Mjeseca, crvenkasto-braon boje – izjavio je za “USA Today” astronom Džerald Mekigan, iz Svemirskog i naučnog centra Čebot u Oklandu, Kalifornija.

Takođe, tokom eklipse, Mars će biti primjetan kao vatreno crvena “zvijezda” pored Mjeseca. Crveni Mars i crveni Mjesec biće spektakularan prizor, kažu astronomi, dodajući da je jedino šteta što mnogi neće imati prilike da prisustvuju ovom događaju zbog vremenske razlike ili vremenskih prilika, navodi “USA Today”, prenosi Telegraf.

http://www.youtube.com/watch?v=4Vf9rOw4UPU

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender