16. 01. 2022.
NATO: Vanredni sastanak o Ukrajini

NATO: Vanredni sastanak o Ukrajini

NATO bi se mogao izviniti Srbiji nakon priznanja

“Nedavna izjava Gerharda Šredera i ovo priznanje Alijanse povod su da se NATO izvini prvo UN, a potom i Srbiji, kao i da izrazi spremnost da nadoknadi štetu”, rekao je Jovanović.

Podsjećajući na stavove jednog dijela srpske javnosti da je Srbija sama kriva zbog bombardovanja, Jovanović je za beogradske “Večernje novosti” ocijenio da bi drugi benefit bio da se o tom pitanju postigne nacionalni konsenzus.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative ocijenio je da su se čelnici Alijanse “izletjeli” sa pričom o bombardovanju, pokušavajući da se ispletu iz ukrajinskog čvora.

“U njihovom priznanju vidim još jednu potvrdu da su u defanzivi, zatečeni situacijom i poređenjem Kosovo – Krim”, rekao je Proroković.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku ne misli da Srbija možemo da izvuče korist iz saopštenja NATO-a. “Zemlje koje su učestvovale u bombardovanju članice su EU, ka kojoj Srbija ide, pa je pitanje koliko otvaranje te teme može da joj pomogne i gde bi uopšte mogla da je otvori. I onda i sada samo se potvrdila ista stvar – da je međunarodno pravo, u stvari, pravo najjačih”, zaključila je Joksimovićeva.

Filip Ejdus iz Beogradskog centra za bezbednosnu politku smatra da nije realno očekivati da se bilo šta promijeni “pogotovo što je intervencija na Kosovu jedina nesporna oko koje se slažu sve članice NATO-a”.

On je napomenuo da NATO nije iznio nijednu novu ili nepoznatu činjenicu i nisu priznali da je intervencija bila nelegitimna ili nezakonita.

“Od svih intervencija koje su prava katastrofa /Irak, Libija, Avganistan/ u kojima nisu postignuti ciljevi nego je napravljen haos, intervencija na Kosovu je ispunila ciljeve. Situacija se smirila i ne verujem da bi to iko sad dovodio u pitanje”, rekao je Ejdus za “Blic”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender