Njemačka: Kasno je za traženje odštete zbog Drugog svjetskog rata

Njemačka: Kasno je za traženje odštete zbog Drugog svjetskog rata

Njemačka: Kasno je za traženje odštete zbog Drugog svjetskog rata

U saopštenju Ambasade NJemačke ističe se da se veliki broj ljudi iz BiH, posebno sa područja Kozarske Dubice, obraćaju njemačkim institucijama i podnose zahtjeve za naknadu štete za nepravdu koju su pretrpjeli za vrijeme nacionalsocijalizma.

Savezna vlada priznaje odgovornost za neizmjernu patnju koju je Drugi svjetski rat donio mnogim narodima.

“Svjesni odgovornosti za strašne posljedice nacističkog režima, nepravde, svaka pokrajinska Vlada se od nastanka Savezne Republike NJemačke svom snagom potrudila da nadoknadi i namiri štetu, ukoliko je to uopšte bilo moguće”, naglašavaju iz Ambasade.

S obzirom na ogromne štete i veliki broj žrtava bilo je potrebno ovo pitanje novčane naknade riješiti u okviru sporazuma između država učesnica, a iz tog razloga je NJemačka sklopila bilateralne sporazume, uključujući i tadašnju Jugoslaviju.

Iz njemačke Ambasade podsjećaju da je Jugoslavija 1956. godine i ponovo 1973. godine od Savezne Republike NJemačke dobila znatne iznose u vidu ekonomske pomoći, te da su pri tome obje strane bile saglasne da se time trebaju riješiti sva otvorena pitanja iz prošlosti.

Osnivanjem Fondacije “Sjećanje, odgovornost i budućnost” 2000. godine kompletno i zaključno je regulisano, između ostalog, i pitanje naknade štete za bivše radnike koji su bili na prinudnom radu, uključujući i bivše logoraše.

Fondacija je sa svojom imovinom od preko 10 milijardi njemačkih maraka, odnosno oko pet milijardi evra, do decembra 2006. godine, između ostalog preko Međunarodne organizacije za migraciju, isplatila ukupno sumu od 4,37 milijardi evra na ime odštete za 1,66 miliona lica s pravom na naknadu štete širom svijeta.

Dodatna sredstva za plaćanje ne stoje na raspolaganju, a rok za podnošenje zahtjeva za naknadu štete preko Fondacije “Sjećanje, odgovornost i budućnost” je istekao krajem 2001. godine. Iz toga proizilazi da više nema mogućnosti za dalja primanja ove vrste naknade.

“Ipak, moralna odgovornost za zločine počinjene od strane nacionalsocijalizma ostaje i dalje. Zbog toga je zalaganje za ljudska prava, demokratiju i zaštitu manjina u fokusu njemačke politike u BiH i širom svijeta”, zaključuje se u saopštenju Ambasade NJemačke u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender