28. 09. 2021.
Danas hladno sa snijegom

Danas hladno sa snijegom

Snijeg u Kneževu i na Romaniji

U većem dijelu Republike Srpske ovog jutra vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, pa vozačima iz AMS savjetuju sporiju i oprezniju vožnju na dionicama u višim predjelima i preko prevoja.

Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno još danas.

Na dionicama gdje se izvode radovi saobraćaj se odvija nešto sporije, a moguće su i povremene obustave.

Na auto-putu Banjaluka – Gradiška, na dionici Glamočani – Čatrnja, vozi se po mokrom kolovozu.

Zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine na auto-putu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, i to tako da se na mjestu izvođenja radova saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom. Iz AMS mole vozače da na toj lokaciji voze opreznije i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Radovi na rekonstrukciji kolovoza izvode se na dionicama magistralnih puteva Krepšić – Brčko – Bijeljina i Karakaj – Jardanska petlja zbog čega će se saobraćaj, na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

U toku je izvođenje radova, u okviru projekta sistema vodosnabdijevanja, na magistralnom putu Banjaluka – Jajce, dionica Srpske Toplice – Karanovac zbog čega je svakim danom, osim nedjelje, izmijenjen režim odvijanja saobraćaja od 7.00 do 19.00 časova.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na području Teslića, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta i regionalnog puta prema Prnjavoru odvija uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka, do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja.

Povremene obustave saobraćaja na svaki puni čas trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00 časova, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova. Alternativni pravac za vrijeme obustave je regionalni put Doboj – Modriča.

U toku su radovi na izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, gdje je izmijenjen režim saobraćaja na dijelu regionalnog puta u mjestu Vijaka, opština Prnjavor, a saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog radova usporeno, jednom trakom naizmjenično, saobraća se na putu Bratunac – Bjelovac.

Zbog odrona je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici puta Podgradci – Mrakovica, na dionici koja od Gradiške vodi prema Kozari. Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon – Jasik i Ukrina – Gornja Vijaka.

Deminiranje terena u toku je na magistralnom putu Brod – Odžak, na lokalitetu Šikare, zbog čega dolazi so polučasovnih obustava saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova.

Na putu Kotor Varoš – Kneževo, u naselju Viševice, u toku je deminiranje terena, zbog čega dolazi do povremenih polučasovnih obustava saobraćaja u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Na putu Doboj – Maglaj, od mjesta Potočani do mjesta Pridjel Gornji, te od Ševarlija do mjesta Misurići, zbog deminiranja terena od 8.00 do 16.00 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja.

Zbog deminiranja terena do polučasovnih obustava saobraćaja u vremenu od 6.00 do 19.00 časova dolazi i na lokalnom putu u mjestu Velika Sočanica – Lupljanica – Mišinici kod Dervente.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka – Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, zabranjen je saobraćaj svim vozilima težim od pet tona ukupne mase i višim od tri i po metra. Na putu Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj teretnih vozila težim od 12 tona.

S ciljem povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, AMS Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske pokrenuo je veliku preventivu akciju “Vozilo nakon zimskih uslova” u okviru koje se besplatno od 9.00 do 14.00 časova na pokretnom tehničkom pregledu kod “TAM” servisa u banjalučkom naselju Derviši kontroliše tehnička ispravnost najbitnijih uređaja i sklopova na vozilima.

Akcija će trajati do 30. aprila i sprovodiće se u više opština Republike Srpske.

Druga kampanja koju AMS Republike Srpske sprovodi u saradnji sa auto moto društvima pod nazivom “Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!”, koja će trajati do 22. aprila, a cilj je smanjenje stradanja vozača motocikla u saobraćaju na putevima Republike Srpske.

Zbog snijega koji od noćas pada otežano je saobraćanje u većem dijelu Federacije BiH.

Na dionicama u višim planinskim predjelima na kolovozu ima ugaženog snijega od dva do pet centimetara, uključuijući planinske prevoje Koprivnica /Bugojno – Kupres/, Makljen /Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje/ i Ivan /Sarajevo – Konjic/.

U ostalim područjima kolovozi su mokri i klizavi.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnom prelazu Kamensko, zbog radova u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na granični prelaz Gorica – Vinjani Donji. Na ostalim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender