Sutra promocija romana ”Majka”

Sutra promocija romana ”Majka”

Sutra promocija romana ”Majka”

Avramović je rekao Srni da je roman priča o ratnom vihoru u kome je nestala Jugoslavija. Inspiraciju za nastanak roman, kaže autor, dobio je prilikom posljednjeg susreta sa generalom Ratkom Mladićem u Vlasenici, kada je, poslije smotre Manevarske brigade okupio oficire, obećavši da će saopštiti imena najzaslužnijih za stvaranje Pepublike Crpske.

“Prisutne su bile i četiri meni nepoznate žene obučene u crno. Oficiri su se potajno nadali da će nekoga od njih podići i učiniti slavnim, ali general je prozvao četiri starice: Kristinu Marčeta iz Novog Grada, Milevu Lazarević iz Vlasenice, LJubicu Slijepčević iz okoline Milića i LJubinku Simić iz okoline Bratunca. Zagrlio ih je, govoreći da su one najveći heroji i najzaslužnije za stvranje Republike Srpske.

Dale su najviše. Svaka je u prethodnom ratu izgubila po tri sina. U ratni dnevnik sam upisao njegove poslednje reči: ‘Majke, ja nemam ništa da vam dam osim mojih suza’. Počeo je da plače. Plakale su i one”, kaže Avramović.

Autor je naveo da se kroz cijeli roman provlači pitanje svim majkama, koje su u ratu izgubile najdraža bića, bez obzira na naciju i vjeroispovjest, kako su uspjele da prežive toliki bol i tugu.

U središtu zbivanja je majka,ističe Avramović, koja sa radošću rađa sinove, s ljubavlju ih odgaja, pažljivo vaspitava, a sa tugom ispraća u rat, čeka, strepi i željno očekuje njihov povratak, a ona koja nije imala sreću da ih dočeka sa ratišta, slomljena bolom, ih sahranjuje.

“Sve što budete pročitali u ovom romanu stvarno se nekome dogodilo. Kao romanopisac, sebi sam dozvolio da uđem u dušu onih o kojima sam pisao, a kojih uglavnom više nema među živima. Čitaocima sam obezbedio i istorijski deo od 17 događaja kroz koje se kreću junaci u ovom romanu”, istakao je Avramović.

Na sutrašnjoj promociji u Banjaluci, osim autora romana, o ljubavi, časti i patriotizmu govoriće književnik Nedeljko Babić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, general Mićo Grubor i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Promocija će biti održana u Medija centru Radio-televizije Republike Srpske u Banjaluci sa početkom u 18.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender