Ukrajina: Akcija u toku, ima mrtvih

Ukrajina: Akcija u toku, ima mrtvih

Ukrajina: Akcija u toku, ima mrtvih

Trupe ukrajinske armije zauzele su vojni aerodrom koji se nalazi između gradova Kramatorsk i Slavjansk na istoku zemlje, odakle je vojska zatim krenula na zauzimanje ovih gradova, a prema nezvaničnim izvještajima bilo je poginulih i ranjenih. RIA Novosti javlja i da je ukrajinski Suhoj Su-27 pucao na proruske snage.

Prema izvorima na koje se pozivaju “Rusija danas” i agencija “Ria Novosti” u borbama sa vojskom poginula su četvorica pripadnika “narodne milicije”, dok su dvojica ranjena, a sukob je započeo iznenada usred razgovora koji je vođen između sukobljenih strana.

Aktivisti “narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji nadlijeću ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Ria Novosti prenose da su ukrajinski vojnici došli na vojni aerodrom oklopnim transporterima. Aerodrom se inače nalazi između gradova Kramatorska i Slavjanska.

“Oni su počeli da pregovaraju sa narodnom milicijom, koja je kontrolisala aerodrom. Pucnjava je počela neočekivano. Ima povređenih među pripadnima narodne milicije, a možda i mrtvih”, rekli su telefonom za RIA Novosti aktivisti, pripadnici narodne milicije koja je bila na tom aerodromu.

Drugi pripadnici milicije blokirali su ulaz u grad Kramatorsk i spremni su da ga brane, rekli su aktivisti. Itar-tas s prenosi pisanje loklanog lista ” Novosti Kramatorska” da iznad aerodroma leti vojni avion. Prema rečima očevidaca, radi se ili o avionu MiG-25 ili suhoj Su-27.

Ukrajinski mediji navode da se na aerodromu čuju pucnji i eksplozije i da je u Slavjansk ušlo oko 500 ukrajinskih vojnika, 20 oklopnih vozila, dva helikoptera i nekoliko autobusa.

01

Drugi pripadnici milicije blokirali su ulaz u grad Kramatorsk i spremni su da ga brane, rekli su aktivisti. Itar-tas s prenosi pisanje loklanog lista ” Novosti Kramatorska” da iznad aerodroma leti vojni avion. Prema riječima očevidaca, radi se ili o avionu MiG-25 ili suhoj Su-27.

Ukrajinski mediji navode da se na aerodromu čuju pucnji i eksplozije.

Podsjetimo, privremeni predsjednik Ukrajine je odluku o pokretanju antiterorističke akcije donio nakonšto proruski demonstranti, koji su zauzeli ključne zgrade lokalnih administracija u regonu Donjecka, nisu poštovali ultimatum o predaji. Pošto demonstranti ne mrdaju sa svojih položaja, svi čekaju da vide šta će se dogoditi.

Kako prenosi AFP, kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga već je krenula ka istoku Ukrajine. Kolona je uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku, gde takođe proruski demonstranti drže u blokadi vladinu zgradu.

U koloni se nalazi 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica. Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara sjeverno od Slavjanska.

Radio Glas Rusije javio je jutros da iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike. Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primjećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primjetili raketne sisteme “Grad”. Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se posljednjih dana. Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Ruske agencije prenose da su tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeni u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primjetili raketne sisteme “Grad”.

Istovremeno, grupa od oko 25 ljudi pokušala je danas da uđe u zgradu ukrajinske skupštine, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, kojeg je to telo nedavno i postavilo.

Neki od demonstranata govorili su da žele da kontrolu snaga reda preuzme prvi zamjenik premijera Vitalij Jarjoma, prenio je Itar-Tas. Predstavnici samoodbrane Majdana, koji čuvaju i zgradu skupštine, odbili su napad.

Pretpostavlja se da su među demonstrantima koji su pokušali da uđu u zgradu skupštine bili pripadnici ekstremističke grupe Desni sektor i radikalne grupe Ofanziva, koji su ranije tražili ostavku Avakova, prenijela je ruska agencija.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender