Vlada RS: Nema razloga za smjenu direktora Centra za distrofičare

Vlada RS: Nema razloga za smjenu direktora Centra za distrofičare

Vlada RS: Nema razloga za smjenu direktora Centra za distrofičare

“Na prvoj narednoj redovnoj sjednici Vlada Republike Srpske će, u svojstvu Skupštine akcionara, razmatrati Izvještaj o poslovanju Centra za 2013. i Plan rada za 2014. godinu i zauzeti stav u vezi s tim”, ističu iz Ministarstva povodom protesta dijela radnika i invalida iz ovog centra, koji traže smjenu direktora.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je odluka o povećanju cijene smještaja u Centru, bivšem Zavodu distrofičara Banjaluka, donesena još u julu 2013. godine, kada je Nadzorni odbor zaključio da su cijene smještaja izuzetno niske, najniže u okruženju u sličnim institucijama, ali da i pored toga više od pola korisnika usluga centra stanarinu ne plaća.

S obzirom da cijene, i pored prošlogodišnje odluke, nisu do sada povećane, Nadzorni odbor je naložio direktoru da ispoštuje odluku o povećanju, kažu u Ministarstvu, ali je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić tražio od menadžmenta da se odluka ne primjenjuje sve dok o poslovanju Centra Vlada ne zauzme stav na sjednici u četvrtak, 17. aprila.

“Treba napomenuti da u grupi nezadovoljnih stanara najveći broj čine oni koji ne plaćaju, niti su do sada plaćali smještaj. Dugovanja za stanovanje 16 stanara u Centru, zaključno sa 1. aprilom ove godine, iznose više od 70.000 KM”, ističu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva napominju da u potpunosti prate rad Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci, te da je, prema informacijama sa kojima raspolažu, prvi put prošle godine zabilježeno pozitivno poslovanje ove institucije.

“Napominjemo da je Vlada Republike Srpske od osnivanja Centra 2011. godine uložila značajne napore da se riješe zaostali problemi bivšeg Zavoda distrofičara, čiju imovinu je kupila u stečajnom postupku sa osnovnom namjerom da osnuje preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida”, posjećaju u Ministarstvu.

U prethodnim godinama, podsjećaju iz Ministarstva, Vlada je pokazala veliko razumijevanje za invalidna lica koja su smještana u Centru, a koji nisu radnici Centra, niti lica upućena na profesionalnu rehabilitaciju.

Dio radnika i invalida Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida – bivšeg Zavoda distrofičara Banjaluka, od jutros ponovo protestuju i traže da direktor Dragić Gojković hitno bude smijeljen.

Oni su uputili otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanović sa zahtjevom da aktuelni direktor hitno bude smijenjen zbog mobinga i povećanja cijene stanovanja za 50 odsto.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender