30. 11. 2021.
Hrvati tužili Boba Dilana

Hrvati tužili Boba Dilana

Bob Dilan oslobođen otpužbi za vrijeđanje Hrvata

Protiv američkog muzičara je u novembru prošle godine u Parizu pokrenuta istraga zbog „javnog vrijeđanja“ i „podsticanja mržnje“ nakon što je Predstavnički savjet hrvatske zajednice i institucija u Francuskoj (CRIČF) podnio tužbu protiv njega, prenose francuski mediji.

Ta organizacija je tužila Dilana zbog intervjua koji je u oktobru 2012. godine objavio časopis „Roling stoun“ (Rolling Stone) u izdanju na francuskom jeziku, a koji je preveden sa engleskog, iz američkog izdanja tog lista.

U tom intervjuu, koji se prije svega odnosi na njegovo istorijsko angažovanje u pokretu za građanska prava crnačkog stanovništva, Bob Dilan je izjavio: „Ako imate Ku Kluks klan u krvi, crnci to mogu da osjete, čak i danas. Isto kao što Jevreji mogu da osjete nacističku, a Srbi hrvatsku krv“.

Sud u Parizu je tada prihvatio tužbu kao osnovanu, a generalni sekretar hrvatskog udruženja je rekao da se od muzičara ne traži materijalna odšteta, već samo izvinjenje.

Sudija u Parizu koja je obrađivala Dilanov slučaj juče ga je oslobodila optužbi uz zaključak da je pjevač dao svoj pristanak za objavljivanje intervjua u američkom izdanju magazina, ali ne i u izdanju na francuskom jeziku.

Sudija je, međutim, naložila da Prekršajni sud preuzme slučaj direktora nadležnog za objavljivanje francuskog izdanja časopisa „Roling stoun“ zbog „javnih uvreda“ i „podsticanja mržnje“, prenosi francuski list „Figaro“ (Le Figaro).

Bob Dilan (73) je jedan od najvećih kantautora 20. vijeka, a prošle godine mu je u Francuskoj dodijeljen orden Legije časti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender