28. 10. 2021.
Nikolić: Nemam povjerenja u pojedince u MUP-u

Nikolić: Nemam povjerenja u pojedince u MUP-u

Nikolić: NATO treba priznati je cilj bombardovanja bio stvaranje albanske države

“To je necivilizacijski presedan za vijeki vijekov i nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz prethrišćanskog perioda”, rekao je Nikolić danas u Užicu na centralnoj svečanosti povodom Dana Vojske Srbije – 23. aprila.

Govoreći o nedavnom saopštenju NATO-a u kojem je Alijansa priznala da je bez odobrenja UN bombardovala Srbiju 1999. godine, on je naglasio da Srbija očekuje naknadu štete načinjene tom nepravdom.

Napominjući da Srbija opravdano očekuje da stane “na noge” uz pomoć naknade te štete, Nikolić je istovremeno izrazio frustriranost zbog “međunarodne pravde”.

“Da li međunarodni sudovi zaista postoje samo zato da bi se oprala savest onih koji čine nepravdu. Kom sudu da se žalimo, a da bude nepristrasan, objektivan i pravičan”, upitao je predsjednik Srbije.

Nikolić je istakao da su vinovnici razaranja Srbije opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN, ubijanje njene djece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani, našli u sprečavanju “potencijalnog stradanja”.

On je podsjetio da je u NATO bombardovanju poginulo 2.500 ljudi, od kojih 557 civila, a među 12.500 ranjenih bilo je 2.700 djece, dok je materijalna šteta procijenjena na više od 100 milijardi dolara.

Nikolić je rekao da je zadatak građana Srbije danas da se rađaju i žive, a ne da ratuju i umiru “zbog tuđih svađa”.

“Danas, po ko zna koji put, velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu. Ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u svetu, neće nas ništa pitati ni kada se budu mirili. Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali čak i od onih sa kojima smo pobeđivali u svetskim ratovima”, rekao je Nikolić.

Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije počela je danas u centru Užica počasnim plotunima Garde Vojske Srbije i dočekom državne zastave.

Svečanosti “Đetinja 2014”, osim predsjednika Srbije, prisustvuju premijer Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković.

Prisutni su i strani diplomatski predstavnici akreditovani u Srbiji, kao i predstavnici vjerskih zajednica i brojni građani.

General Diković je u obraćanju na svečanosti rekao da je Vojska Srbije u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke savjesno, odgovorno i disciplinovano.

Vojska Srbije proslavlja 23. april u znak sjećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender