30. 11. 2021.
Verići: Bandere podupiru koljem i žicom

Verići: Bandere podupiru koljem i žicom

Verići: Bandere podupiru koljem i žicom

Tvrdi to za “Press RS” i Ostoja Stojnić, stanovnik ove mjesne zajednice, koji naglašava da njihov problem sa trulim i zastarjelim banderama traje godinama.

– U mom zaseoku Šib – Stojnići ima 14 veoma kritičnih i problematičnih bandera što se može vidjeti i na fotografijama. Održavamo ih tako što ih učvršćujemo bagremovim koljem ili vežemo žicom. Ne znam više koliko smo to puta radili, a neki od drvenih stubova jednostavno “vise” na žicama. Inače, te bandere su, vjerovali ili ne, postavljene još 1968. godine – otkriva Stojnić.

Dvadesetak molbi

Ovaj Banjalučanin ističe da su se dvadesetak puta obraćali poslovnici Elektrodistribucije “Banjaluka” Potkozarje – Ivanjska, međutim, konačnih rješenja nije bilo.

trafo
Trafostanica u petoj deceniji: Zbog starosti dešavaju su brojni kvarovi

Električari su zamijenili šest bandera u našem zaseoku, ali to je kap u moru. Stalno obećavaju betonske bandere, ali ništa se efikasno ne rješava. Najgore je što one mogu biti opasnost za mještane i stoku, jer se uvijek može desiti da se sruše i nekom ugroze život i kuće.

Takođe, prilikom nevremena i oluja već je bilo rušenja bandera pa nismo mogli proći putem – kaže Ostoja i ne zaboravlja da spomene i tamošnju trafostanicu koja je, takođe, stara više od 45 godina.

bandera

Vidno je nestabilna i samo što se nije srušila. Dotrajali su i neki štenderi na kućama pa ljudi strahuju od varničenja i požara… Dakle, ako mi redovno plaćamo struju valjda smo zaslužili da imamo sigurnu elektrodistributivnu mrežu, a ne da nam se često dešavaju nestanci električne energije, a ponekad i “crkavanja” kućnih elektroaparata. U suprotnom, moraćemo izaći na ulicu i iskazati nezadovoljstvo jer je ljudima došlo do guše – naglašava Stojnić.

Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Verići upozorava da je na teritoriji koje pokriva ova MZ čak 50 odsto bandera elektrodistributivne mreže u veoma kritičnom stanju.

– U tom smislu, zaseok Šib – Stojnići nije jedini problem. Starih bandera ima u celim Verićima, pogotovo kada se prema ovom mestu krene iz pravca Potkozarja, kao i u potezu Verići centar – Gajići, gdje živim.

Svako malo bez struje

Išli smo i u gradsku direkciju, međutim, prilikom tih posjeta se činilo da su jedva čekali da napustimo to preduzeće – prenosi Vučkovac i dodaje da i danas u tom mjestu, nažalost, vlada stanje “čim padne kiša u Austriji, u Verićima nestane struje”.

– Snalazimo se na razne načine, a i trafostanice su jako stare. Istina, “Elektrodistribucija” je proteklih godina mijenjala neke bandere, međutim to je sve po onoj “negdje ih ima, pa ih negdje nema” – kaže Vučkovac.

S druge strane, iz “Elektrodistribucije” Banjaluka za Press RS kažu da je ova radna jedinica, koja posluje u okviru ZP “Elektrokrajina”, upoznata sa problemom dotrajale elektrodistributivne mreže na području Verića, ali i ostalih banjalučkih prigradskih naselja.

Naši radnici su u proteklom periodu više puta izlazili na teren i otklanjali nedostatke, uključujući zamjenu dotrajalih bandera i postavljanje novih u dijelu mjesne zajednice Verići. Upravo zbog problema sa napajanjem električnom energijom koje imaju mještani Verića i drugih okolnih naselja, 10. aprila ove godine u rasklopnici Potkozarje smo ugradili selektivnu zaštitu od kvarova na lokalnim odvodima.

Nakon ove intervencije više neće dolaziti do istovremenog prekida u snabdijevanju naselja Verići, Piskavica, Taraševac i Šimići, već će se vršiti selektivna regulacija, poručuju iz “Elektrodistribucije”.

Kodžoman: Dotrajale bandere će bi zamijenjene!

bandera3Miroslav Kodžoman, rukovodilac “Elektrodistribucije” Banjaluka, najavljuje da ova radna jedinica u planu svojih aktivnosti u narednih 90 dana namjerava izvršiti i zamjenu dotrajalih bandera na postojećoj trasi u zaseoku Šib – Stojnići.

Napravljen je elaborat kojim se predviđa rušenje pomenute devastirane trafostanice koja bi se na postojećoj lokaciji zamijenila novom stubnom trafostanicom uz rekonstrukciju pripadajuće niskonaponske mreže. U tom smijeru, “Elektrodistribucija” Banjaluka će nastaviti da sprovodi aktivnosti na obezbjeđenju kvalitetnijeg snabdevanja električnom energijom kupaca u svim naseljima u kojima postoje objektivni problemi prouzrokovani dotrajalom distributivnom mrežom, a u skladu sa prioritetima i raspoloživim finansijskim sredstvima – kaže Kodžoman.

(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender