Australija: Premijer podnosi ostavku jer je dobio flašu vina od biznismena!

Australija: Premijer podnosi ostavku jer je dobio flašu vina od biznismena!

Australija: Premijer podnosi ostavku jer je dobio flašu vina od biznismena!

Premijer australijske države Novi Južni Vels Beri O'Farel podnio je u četvrtak ostavku pošto je otkriveno da je primio flašu skupocjenog vina od 2.800 dolara.

 O'Farel je donio odluku da se povuče sa funkcije pošto je otkriveno da je lagao u vezi sa primanjem ovog poklona jer je pronađena pisana poruka u kojoj se on zahvaljuje za bocu vina “Penfold Grendž” iz 1959. godine i to samo dan pošto je negirao bilo kakvu povezanost sa tom pričom.

“I dalje ne mogu da se sjetim da sam primio flašu vina iz 1959, ne mogu ni da objasnim šta se desilo sa tom flašom”, rekao je O'Farel novinarima u Sidneju.

“Ali, prihvatam da postoji poruka koju sam ja potpisao i kao neko ko vjeruje u odgovornost, prihvatam posljedice svojih postupaka”, obrazložio je bivši premijer svoju odluku.

On će i zvanično podnijeti ostavku sljedeće sedmice na sastanku Liberalne partije nakon čega će biti organizovani izbori za novog premijera Novog Južnog Velsa.

O'Farel je primio flašu vina od advokata i biznismena Nika di Đirolama koji je predmet istrage Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Di Đirolamo je kao izvršni direktor firme za preradu vode optužen za pronevjeru novca, a rijetku bocu vina je poslao O'Farelu ubrzo pošto je on postao premijer 2011. godine.

Komisija ispituje kako je ta državna kompanija bila u stanju da izdvaja sredstva za luksuzna putovanja, plate od milion dolara i ogromne donacije za političke partije, navodi AFP.

Australijski premijer Toni Abot, koji je i lider Liberalne partije, stao je odmah u odbranu istaknutog političara iz svojih redova.

On je izjavio da je O'Farel “nenamjerno” dao pogrešnu izjavu Komisiji, kao i da ima ogromno poštovanje prema njegovom radu.

“Vidimo da je riječ o činu poštenja i časti što se rijetko viđa u australijskoj politici”, rekao je Abot u vezi sa O'Farelovom ostavkom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender