Snijeg i nanosi otežali saobraćaj

Snijeg i nanosi otežali saobraćaj

Snijeg na sve strane, saobraćaj otežan na istoku RS

Preko prevoja Han Pogled ne prepručuje se saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom, gdje je visina novog snijega do 30 centimetara.

Na području Kneževa i Mrkonjić Grada snijeg i dalje pada i otežava redovno odvijanje saobraćaja, pa vozači treba da vožnju prilagode uslovima na putu.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni. Iz AMS vozačima savjetuju da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

AMS Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom saobraćaja i veza Srpske, pokrenuo je veliku preventivu akciju “Vozilo nakon zimskih uslova” u okviru koje se besplatno od 9.00 do 13.00 časova u Novom Gradu, na ulazu iz pravca Prijedora kod Nestro pumpe, na pokretnom tehničkom pregledu kontroliše tehnička ispravnost najbitnijih uređaja i sklopova na vozilima.

Akcija će trajati do 30. aprila i provodiće se u više opština Republike Srpske.

Druga kampanja koju AMS Republike Srpske provodi u saradnji sa Auto-moto društvima pod nazivom “Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!”, trajaće do 22. aprila, a cilj je smanjenje stradanja vozača motocikla u saobraćaju na putevima Republike Srpske.

Na auto-putu Banjaluka – Gradiška, na dionici Glamočani – Čatrnja, vozi se po mokrom kolovozu.

Zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine na auto-putu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, i to tako da se na mjestu izvođenja radova saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom. Iz AMS mole vozače da na toj lokaciji voze opreznije i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Rekonstrukcija kolovoza na dionicama magistralnih puteva Krepšić – Brčko – Bijeljina i Karakaj – Jardanska petlja, zbog čega će se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom kolovoznom trakom.

U toku je realizacija sistema vodosnabdijevanja na magistralnom putu Banjaluka – Jajce, dionica Srpske Toplice – Karanovac, zbog čega je svakim danom, osim nedjelje, izmijenjen režim odvijanja saobraćaja od 7.00 do 19.00 časova.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na području Teslića saobraćaj se na dijelu magistralnog puta i regionalnog puta prema Prnjavoru odvija uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka, do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja.

Povremene obustave saobraćaja na svaki puni sat trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00 časova, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova. Alternativni pravac za vrijeme obustave je regionalni put Doboj – Modriča.

U toku je izgradnja auto-puta Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, gdje je izmijenjen režim saobraćaja na dijelu regionalnog puta u mjestu Vijaka, opština Prnjavor, a saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog radova usporeno, jednom trakom naizmjenično, saobraća se na putu Bratunac – Bjelovac.

Zbog odrona je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici puta Podgradci – Mrakovica, na dionici koja od Gradiške vodi prema Kozari. Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon – Jasik i Ukrina – Gornja Vijaka.

Deminiranje terena u toku je na magistralnom putu Brod – Odžak, na lokalitetu Šikare, zbog čega dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova, kao i na putevima Kotor Varoš – Kneževo, u naselju Viševice, zatim na putu Doboj – Maglaj, od mjesta Potočani do mjesta Pridjel Gornji, te od Ševarlija do mjesta Misurići.

Zbog deminiranja terena do polučasovnih obustava saobraćaja od 6.00 do 19.00 časova dolazi i na lokalnom putu u mjestu Velika Sočanica – Lupljanica – Mišinici kod Dervente.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka – Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, zabranjen je saobraćaj svim vozilima težim od pet tona ukupne mase i višim od tri i po metra. Na putu Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima težim od 12 tona.

U većem dijelu Federacije BiH ovog jutra saobraćaj se odvija po mokrim i mjestimično klizavim kolovozima.

U višim planinskim predjelima pada snijeg, a ugaženog snijega na kolovozu posebno ima na putnim pravcima Bugojno – Kupres /Koprivnica/, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje /Makljen/, Olovo – Kladanj /Karaula/.

Na dionicama gdje su radovi u toku saobraća se sporije, uz obavezno pridržavanje privremeno postavljene signalizacije, uključujući magistralne puteve Sarajevo – Semizovac – Srednje, Kladanj – Olovo, Simin Han – Kalesija, Karuše – Tešanj i Livno – Bosansko Grahovo.

Na graničnim prelazima povremeno je pojačan intenzitet saobraćaja, ali trenutno zadržavanja nisu duža od 10 minuta.

Do kraja maja, zbog neophodnih radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na prelaz Gorica – Vinjani Donji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender