06. 12. 2021.
Zanimljive činjenice o jajima

Zanimljive činjenice o jajima

Zanimljive činjenice o jajima

U egipatskoj, persijskoj i indijskoj kulturi postoji vjerovanje da je svijet postao od džinovskog jajeta. Jaja su korišćena i prilikom vjerskih obreda i krštenja djece kao simbol života.

Jedna kokoška godišnje snese 200-300 jaja. Na Zemlji živi 18 milijardi živine od kojih 13 milijardi kao domaća kokoš.

Najveće jaje na svijetu snijela je jedna kokoška u New Jerseyu. Težilo je skoro pola kilograma. Prosječno jaje teži 50-65 grama.

Skrivanje jaja za Uskrs ustanovio je kao običaj američki predsjednik Rutherford B. Hayes 1878. godine, pošto je dozvolio da djeca trčkaraju po vrtu Bijele kuće i traže jaja.

Jedno tvrdo kuvano jaje sadrži prosječno 17 grama proteina i 72 kalorije. Prilikom dijeta i izgradnje mišića cilj je jesti što više bjelanaca koji sadrže proteine, a što manje žumanaca koja sadrže masnoće.

Jaje sadrži C, A, D, E i B vitamin, zatim fosfor, cink, gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, selen i magnezijum. Impozantna je lista korisnih sastojaka tako da jaja treba da se nađu nađu na našem jelovniku.

Jaja moraju biti sveža i čista, jer u protivnom mogu izazvati ozbiljne bakterijske infekcije koje ugrožavaju probavni sistem. Na žalost, oko Uskrsa se uvek povećava broj ljudi koji se žale na diareju, grčeve, groznicu, temperaturu koja je posledica konzumiranja bajatih i nekontrolisanih jaja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender