Patrijarh Irinej: KiM nikad ne mogu biti van Srbije

Patrijarh Irinej: KiM nikad ne mogu biti van Srbije

Patrijarh Irinej: KiM nikad ne mogu biti van Srbije

“Srpski narod to nikada neće prihvatiti. Naša istorija, kultura i duhovnost neraskidivo su vezane za ovaj prostor”, naveo je patrijarh u intervjuu prazničnom izdanju “Novosti”.

Na pitanje o mogućoj promjeni Ustava, Irinej je rekao da ne zna šta je cilj promjene Ustava, niti da li će se to dogoditi, ali da “bez obzira na to da li se najviši pravni akt mijenja i u kom obimu, Kosovo ne bi smjelo da se odvaja od Srbije”.

“Ukoliko bi se nešto tako dogodilo to bi bila vječita jabuka razdora između nas i naših susjeda, što nikome ništa dobro ne bi donijelo. Srpski narod nikada se neće odreći svojih svetinja – Dečana, Gračanice, Bogorodice LJeviške”, poručio je patrijarh.

On je izrazio nadu i da će Srbija učiniti sve sto je moguće da Crkvi bude vraćena imovina na KiM, ističući da očekuje da u tome dobije i podršku Evrope.

Patrijah se osvrnuo i na godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, upozoravajući da je očigledno da se vrši revizija istorije, “i to onako kako to odgovara revizionistima”.

“Sasvim je jasno da Srbi nisu krivci za Veliki rat i vjerujem da će ljudi koji se bave istorijom imati hrabrosti da to javno kažu kako bi svijet to čuo”, rekao je Irinej.

Govoreći o slučaju bivšeg vladike Artemija, patrijarh je rekao da je njegovo ponašanje “ozbiljan slučaj” u SPC.

“Bilo je više pokušaja i razgovora kojim smo pokušali da mu ukažemo na greške. Nažalost, nikada ih nije usvojio”, konstatovao je Irinej i dodao da “ukoliko nastavi da se ponaša kao i do sada, Crkva će morati da uradi najteže – da ga ekskomunicira”.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender