Uskršnje primirje u Ukrajini

Uskršnje primirje u Ukrajini

Uskršnje primirje u Ukrajini

Deščica je rekao za BBC da je cilj operacije na istoku Ukrajine da se život vrati u normalu i zaštiti stanovništvo.

“Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika i neće se upotrebljavati sila protiv proruskih snaga”, naglasio je Deščica.

Prema njegovim riječima, OEBS je voljan da počne pregovore sa “separatistima”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da “ništa ne sprečava” normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata.

Putin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da “misli da ništa ne sprečava normalnu saradnju”.

“To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Ruski predsjednik je ocijenio i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mjestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamenio Jens Stoltenberg, bivši premijer Norveške.

“Imamo vrlo dobre odnose, uključujući i lične odnose. To je jedna vrlo ozbiljna i odgovorna osoba”, rekao je Putin govoreći o Stoltenbergu.

Putin je ove sedmice optužio Andersa Foga Rasmusena da je krišom snimio jedan privatni razgovor koji su vodili dok je sadašnji seketar NATO bio na funkciji premijera Danske.

U Donjecku administrativne zgrade i dalje pod blokadom

Dva dana nakon sporazuma Rusije i Ukrajine u Ženevi, u desetak ukrajinskih gradova proruski demonstranti i dalje drže administrativne zgrade pod blokadom, prenio je AFP.

U gradu Donjecku na istoku zemlje, naoružani ljudi zabarikadirani su unutar regionalne vladine zgrade. Oko 50 pobunjenika postavilo je barikade od vreća sa pijeskom i guma.

“Nastavljamo uobičajno”, rekao je jedan od pobunjenika francuskoj agenciji.

“Pravoslavni sveštenik je unutra sa nama i proslavićemo večeras Uskrs”, rekao je on.

Neuspejh sporazuma koji su u Ženevi u četvrtak postigle SAD, Rusija, Ukrajina i EU mogao bi da produbi najgoru krizu na relaciji istok-zapad od hladnog rata, ocijenio je AFP.

Francuska agencija prenijela je danas istraživanje Instituta za međunarodnu sociologiju u Kijevu, objavljeno u jednim dnevnim novinama na ruskom jeziku po kome se većina stanovnika Donjecka protivi pripajanju Rusiji, ali smatraju prozapadne vlasti u Kijevu nelegitimnim.

Od 3.200 anketiranih ideju o pripajanju teritorije Rusiji odbacilo je 52,2 odsto, za je bilo 27,5 odsto, a 17,3 odsto nije moglo da se izjasni.

U jugoistočnom rusofonskom deijlu zemlje, 69,7 anketiranih je bilo protiv, 15,4 posto za i 12,5 bez stava, prema anketi realizovanoj na uzorku od 3.232 ispitanika u osam oblasti.

Oko 74 odsto anketiranih smatra vršioca dužnosti predsjednika Oleksandra Turčinova nelegitimnim predstavnikom.

Vojnoj interevenciji Rusije protivi se 66,3 anketiranih, a 57,2 smatra da njihova prava nisu prekršena.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender