30. 11. 2021.
Šef vas ne smije zvati poslije 18 časova!

Šef vas ne smije zvati poslije 18 časova!

Šef vas ne smije zvati poslije 18 časova!

– Ako poslodavac planira da izmijeni radno vrijeme zaposlenih, o tome mora da ih obavijesti bar nedelju dana ranije. Sve to piše u zakonu, ali se radnici boje da prijave poslodavca jer brinu za egzistenciju – kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić

Mnogi šefovi u Srbiji zaposlene zovu i poslije radnog vremena, poruke i mejlove šalju i po nekoliko sati kasnije, polemišući sa radnikom o zadacima koji bi trebalo da se što prije sprovedu. Poslodavci, naravno, to objašnjavajući potrebom da firma bude što uspješnija.

Najnoviji zakon u Francuskoj najbolji je primjer kako se stalo na put poslodavcima koji ne razumiju da zaposleni mora da ima i privatan život kako bi na poslu bio produktivan.

Po novom francuskom zakonu, zaposleni su nakon radnog vremena obavezni da isključe mobilne telefone i okanu se posla na kompjuteru. To znači da francuski radnici moraju da ignoriše mejlove svojih šefova kada su van kancelarije, pa čak i na svojim smart telefonima.

Na ovaj način Francuzi su uspjeli da se izbore sa “gnjavažom” gazda, a novi zakon najviše će pomoći zaposlenima u IT sektoru i u konsultanstkim firmama. Procjene su pokazale da je u toj zemlji oko 250.000 ljudi zaposleno u oba sektora.

Nije tajna da mnogi zaposleni pristaju da su šefu uvijek dostupni, skraćujući sebi šansu da prožive još nešto sem rada, reda i discipline u kolektivu.

Francuski sindikati su još 1999. godine izdejstvovali jedinstvenu radnu nedjelju od 35 sati, a sada  su otišli korak dalje u bici za opuštenije i vrjednije radnike.

Nedavno su i Šveđani došli na ideju da rasterete svoje zaposlene, a primjer je dala gradska uprava Geteborga koja planira da sprovede eksperiment tokom kojeg će zaposleni raditi šest umjesto osam sati dnevno, ali će primati punu platu.

Objašnjeno je da će gradska uprava odsad rad organizovati kroz dva sektora, tako da će imati eksperimentalnu i kontrolnu grupu. Zaposleni u jednoj će raditi šest sati, a u drugoj osam sati. Za svoj rad radnici obje grupe biće isto plaćeni, a na kraju će se uporediti rad grupa i utvrditi koja je efikasnija.

Nekada se smatralo da su Grci među najvećim lenjivcima. Međutim, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) došla je do zaključka da Grci provode najveći broj radnih sati godišnje na poslu (2.000), ali postižu 70 odsto manju produktivnost od Njemaca koji rade 1.4o0 sati u 12 mjeseci.

Kako bi se kraće radno vrijeme odrazilo na zaposlene u Srbiji ostaje da se vidi za neka druga vremena, pošto ni sindikati ni poslodavci ovu temu ne razmatraju.
(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender