06. 12. 2021.

Skraćeno čekanje na dijagnostičke preglede

Prosječno vrijeme čekanja na ove preglede je 30 dana što je mnogo kraće u odnosu na raniji period kada zakazivanje nije išlo preko Fonda i kada se čekalo i do godinu dana.

U Fondu navode da oboljeli od malignih bolesti imaju prioritet prilikom zakazivanja ovih pregleda i da se po potrebi oni na preglede upućuju odmah, bez čekanja.

“Dužina čekanja na MR i CT preglede razlikuje se u zavisnost od zdravstvenih ustanova, a najkraće čekanje je u Banjaluci gdje je, osim u Kliničkom centru, ove dijagnostičke preglede moguće obaviti i u dvije privatatne zdravstvene ustanove”, ističu u Fondu.

Prema njihovim navodima, u Banjaluci se za većinu MR i CT pregleda – kičme, glave, karlice i drugog čeka sedam do deset dana, a izuzetak su jedino MR dojke i kostiju na koje se čeka do 60 dana, te CT angiografija na koju se sada čeka do 50 dana.

“Na CT angiografiju se donedavno čekalo do 210 dana, ali je Fond u saradnji sa Kliničkim centrom Banjaluka uspio da značajno smanji čekanje na ovaj pregled i to zahvaljujući radu ljekara i nakon radnog vremena”, naglašavaju u Fondu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja dodaju da je nešto duže čekanje na dijagnostičke preglede u Bolnici u Zvorniku i to do tri mjeseca, te u Bolnici u Kasindolu od 20 do 90 dana, a dužina čekanja zavisi od broja aparata, osposobljenih kadrova, broja pacijenata i slično.

U poređenju sa zemljama regiona, na MR i CT se u Republici Srpskoj znatno kraće čeka, jer se u Srbiji na MR čeka i po 12 mjeseci, a slično je i u Hrvatskoj, u zavisnosti od ustanove i vrste pregleda.

Osim centralizovanog sistema zakazivanja na ove preglede smanjenju čekanja doprinijelo je uvođenje privatnog sektora u zdravstveni sistem i značajno veći broj aparata za MR i CT.

Prije desetak godina Republika Srpska imala je tri CT aparata u javnom sektoru, dok nije postojao nijedan aparat za MR, a sada u Republici Srpskoj, računajući i privatni sektor, postoji 16 CT aparata i 11 MR skenera.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender