06. 12. 2021.
Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

“Danas više od polovine svjetskog stanovništva živi u gradovima. Budući da se broj stanovnika u urbanim sredinama povećava, a posljedice klimatskih promjena se pogoršavaju, naši gradovi moraju evoluirati”, poručile su UN na svom sajtu.

Svjetska organizacija navodi da moramo investirati u efikasnost i obnovljive izvore energije, obnoviti veće i manje gradove i početi da rješavamo klimatsku krizu.

UN pozivaju sve ljude svijeta da tokom naredne dvije godine učestvuju u kampanji Zeleni gradovi koja treba da preraste u globalni pokret koji će ubrzati ovu tranziciju.

U poruci generalnog sekretara Ban Ki-muna povodom obilježavanja Dana planete Zemlje navodi se da svake godine na taj dan razmišljamo o svom odnosu sa planetom koja nam daje uslove za život.

“Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine dio delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od sječe tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima svijeta – sve to je djelo ljudskih ruku”, rekao je Ban.

On ističe da moramo uvidjeti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promjeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.

“Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promjena koje sve više prijete da ugroze prosperitet i stabilnost u svim regionima. Zato su sjetski lideri obećali da će 2015. godine postići globalni sporazum o klimi”, kazao je generalni sekretar UN.

Preduzimanje mjera u oblasti klimatskih promjena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih, smatra Ban.

“Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume”, poručio je on.

Ban je, na kraju, rekao da saziva samit o klimi 23. septembra ove godine u Njujorku i pozvao šefove država i vlada, kao i lidere privatnog sektora i civilnog društva da pokažu incijativu i sklapaju saveze koji će pomoći izgradnji održive budućnosti.

“Ali njima su potrebni podrška i ohrabrenje jer promjena nikad nije jednostavna. Zato danas, povodom svjetskog Dana planete Zemlje apelujem na sve ljude da podignu glas. Dignite glas u ime ove planete koja je naš jedini dom. Vodimo brigu o majci Zemlji da bi ona mogla da nastavi da brine o nama kao što je radila milenijumima”, zaključio je generalni sekretar UN.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender