17. 10. 2021.

Vučić od danas i zvanično mandatar za sastav nove Vlade

Kako se očekuje, Nikolić će na tom sastanku mandat za formiranje vlade povJeriti predsjedniku SNS Aleksandru Vučiću.

Izbornu listu “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, koja ima 158 od 250 poslanika, čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.

Nikolić je u četvrtak, 17. aprila obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, Savezom vojvodjanskih Madjara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko delovanje.

Budući mandatar za sastav vlade, lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je 15. aprila na sjednici Glavnog odbora stranke da će s kompletnim sastavom vlade izaći pred Glavni odbor 25. aprila, nakon čega bi vlada trebalo da bude formirana 27. aprila.

On je rekao da će vlada biti mala, moderna i efikasna i da će imati 17 članova.

Vučić je rekao da je socijalistima ponudio da udju u vladu u skladu sa svojom snagom, imajući u vidu, kako je naveo, potrebu SNS da “pravi Srbiju ujedinjenja, a ne podjela”, i pokazuje da je drugačiji od ostalih partija.

Predsjedništvo SPS prihvatilo je prijedlog SNS i njenog predsjednika o učešću u novoj Vladi Srbije ocjenjujući da je “to u najboljem interesu Srbije”.

SNS i SVM trebalo bi i zvanično da stave paraf na dogovor o zajedničkom učešću u budućoj vladi u srijedu, 23. aprila, pišu “Večernje novosti”.

U koalicionom sporazumu koji će potpisati SNS i SVM, izmedju ostalog, naći će se i dio u kojem se budući partneri obavezuju da će u fokusu njihove politike posebno biti poljoprivredna, socijalna pitanja i privreda, kao i specifična manjinska pitanja:

“Mi insistiramo da u tekstu sporazuma bude i obaveza da do 6. juna bude donet novi statut pokrajine, a do kraja godine i Zakon o finansiranju”, kaže za “Novosti” član Predsjedništva SVM Balint Pastor.

On objašnjava da će SVM dobiti državne sekretare u resorima privrede, poljoprivrede, infrastrukture, socijalnih pitanja i zdravstva, kao i zamjenike u dva skupštinska odbora – za EU i poljoprivredu.

Predsjednik DS Dragan Đilas rekao je na sastanku sa Nikolićem da ta stranka ne može da učestvuje u budućoj vladi, ali i da od Srpske napredne stranke nije ni dobila poziv za razgovore na tu temu.

Lider NDS Boris Tadić izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicijoni partneri iz LSV Nenad Čanak i Z ZS Dušan Petrović odbacili spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima

Na konsultacijama kod predsjednika u četvrtak su bili i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je rekao da očekuje poziv na razgovore o vladi od budućeg mandatara, ali da ta stranka neće po svaku cijenu ulaziti u vladu, već da će uslov biti veće uključivanje Bošnjaka.

Predsjednik partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi je, poslije razgovora sa Nikolićem, saopštio da ta stranka ne pretenduje da direktno učestvuje u vladi, ali da je zainteresovana da zajedno sa budućom vlasti radi na rješavanju životnih i ekonomskih problema u Preševu, Bujanovcu i Medvedji.

Narodni poslanici Skupštine Srbije položili su 16. aprila zakletvu, pošto im je prethodno potvrdjen je mandat, čime je srpski parlament konstituisan.

Izbor predsjednika, potpredsjednika i ostalih skupštinskih tijela treba da bude obavljen na sednici koja je zakazana za 23. april.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender