30. 11. 2021.
Diklofenak koristiti što rjeđe

Diklofenak koristiti što rjeđe

Diklofenak koristiti što rjeđe

“Korist primjene diklofenaka veća je od rizika. Međutim, trenutno dostupni podaci ukazuju na povećanje rizika za nastanak arterijske tromboembolije /tromb se prenosi kroz vene/ pri primjeni diklofenaka”, navodi se u saopštenju.

Kod svih pacijenata potrebno je primjenjivati najmanju efektivnu dozu ovog lijeka i to u najkraćem mogućem roku potrebnom za kontrolu simptoma.

Kontraindikacije diklofenaka primijećene su kod pacijenata koji imaju slabo srce. “Primjena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena kongestivna insuficijencija srca /srčana slabost/, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest”, precizira se u saopštenju.

Značajan faktor rizika postoji i kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetes melitusom i pušenjem, pa u tim slučajevima terapiju diklofenakom treba započeti tek nakon pažljive procjene.

U slanju pisma zdravstvenim radnicima, osim Agencije, učestvovali su i proizvođači koji imaju dozvole za lijekove koji sadrže diklofenak i namijenjeni su za sistemsku primjenu, poput “Galenike”, “Alvogen farme”, “Hemofarma”, “Krka-farme” i “Farma svisa”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender