06. 12. 2021.
Keri i Lavrov u Parizu o Ukrajini

Keri i Lavrov u Parizu o Ukrajini

Keri upozorio Lavrova na moguće dodatne sankcije

Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Američki državni sekretar je tokom telefonskog razgovora naveo, kako se prenosi, dokaze o tome da separatisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinskih institucije, zarobljavaju novinare i druge civile.

State department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažira na rješavanju krize u saradnji s ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamjenu za amnestiju.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se proruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani.

Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, Amerika i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize, a Rusija traži da iz institucija izađu i ukrajinski zvaničnici u Kijevu koji su na vlast došli poslije svrgavanja Ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, prenosi Blic.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender