28. 09. 2021.
Prva “Noć knjige” u Republici Srpskoj

Prva “Noć knjige” u Republici Srpskoj

Prva “Noć knjige” u Republici Srpskoj

Knjižare Zavoda simbolično će otvoriti svoja vrata u 22.00 časa i biti na raspolaganju građanima do 1.00 čas poslije ponoći, a u svakoj od knjižara planirane su promocije i druženja autora sa čitaocima uz potpisivanja knjiga, saopšteno je danas iz Zavoda.

Planirane su i premijerne promocije pet novih romana autora iz Republike Srpske i jedne nove zbirke poezije, a događaje će pratiti i specijalna emisija “Noć knjige na Radiju Republike Srpske”, uz uključenja “uživo” iz pomenutih knjižara.

Predviđeno je da u Banjaluci premijerno budu predstavljeni romani “Samac” Mihajla Orlovića, “Dan bez noći i noć bez dana” Rada Dimitrijevića i “Svečana propast vječnosti” Milenka Stojičića.

Takođe, biće premijerno predstavljen i roman Tihomira Levajca “Brod koji nije plovna lađa”, ali bez prisustva autora koji boravi u inostranstvu.

Svoj dolazak u knjižaru u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića potvrdio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

U Trebinju će premijerno biti predstavljena djela mladog autora Sergeja Mandića čiji je debitantski roman “Zbunjenost… ili bajka o ničemu posebnom” izabran među pet najboljih iz Republike Srpske u prošloj godini. Mandić će u knjižari u Svetosavskoj ulici potpisivati ovaj roman za čitaoce.

Prema programu ove jedinstvene kulturne akcije, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Јovanka Stojčinović-Nikolić u knjižari u Ulici Svetog Save u Doboju premijerno će promovisati novu zbirku poezije “Trinaesti stepenik” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Rade Radović, pjesnik čiju je zbirku poezije “Poj slavuja” Zavod objavio 2012. godine, zatim drugo izdanje prošle godine, najavio je i treće izdanje ove zbirke. On će potpisivati svoju knjigu i družiti se sa čitaocima u bijeljinskoj knjižari u Ulici Gavrila Principa.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, u knjižari u zgradi uprave Zavoda za udžbenike, između ostalih gostiju, svoje knjige će promovisati pjesnici Goran Vračar “Kada ti jave da sam umro” i Branislav Ilić “Da sjećanja ne sagore”.

Takođe, biće promovisana i zbirka najboljih dječijih radova “Neuhvatljiva dječja pjesma”.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo već treću godinu 23. aprila obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava brojnim akcijama i popustima u njegovim knjižarama, a ove godine će to biti realizovano prema principu “na svaku kupljenu knjigu, kupac bira jednu na poklon iz fonda izdvojenih knjiga za nagrade”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender