Moskva: 3.5°C, pretoplo za decembar

Moskva: 3.5°C, pretoplo za decembar

Rusija sprema odgovor Crnoj Gori?

Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan dio BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica.

Uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Sjevernoatlantskoj vojnoj alijansi, naveo je moskovski vladin dnevni list “Rosiskaja gazeta”,

Prema pisanju ovog lista, Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u posljednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dvije milijarde evra i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore.

“Đukanovićeva vlada marljivo ‘čisti’ zemlju od ruskog uticaja. Kada je ruskom menadžmentu u Nikšiću zaprećeno fizičkim nasiljem, policija odbila da odgovori na prijetnje“, tvrdi moskovski list.

U tekstu je navedeno da je kompanija koja je uložila više desetina miliona evra u modernizaciju željezare u Nikšiću bila prinuđena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada prodala preduzeće engleskom kupcu.

Prošlog ljeta vlasti su konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska, istaknuto je u tekstu.

“Crnogorski političari imaju kratko pamćenje“, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, navodeći da su 2005. godine crnogorski zvaničnici bukvalno molili Ruse da podrže investicije u Crnoj Gori, govoreći da su Rusi braća, a da ih sada izbacuju.

U tekstu se tvrdi da policija ne istražuje sve češće slučajeve pljačkanja ruskih kuća, dok su Rusi masovno postali žrtve u prevarama u poslu sa nekretninama.

Eventualno ukidanje bezviznog režima Rusije sa Crnom Gorom moglo bi značajno da utiče na obim turizma, a promjena uslova uvoza vina iz Crne Gore u Rusiju takođe bi imala značajne posljedice po crnogorsku privredu, budući da 90 odsto izvoza ide u Rusiju.

Prema riječima spoljnopolitičkog eksperta Maksima Kiseljeva i autora izvještaja “Crna Gora, cijena evropskih integracija“, većina stanovništva Crne Gore orijentisana je “proruski“, a politika premijera Mila Đukanovića izaziva sve veće nezadovoljstvo naroda.

On je zaključio da “Rusija mora da brani svoje interese i imovinu svojih građana na Balkanu“.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender