02. 12. 2021.
Vesna Pešić: Vučić bi volio da se primijeni vlast u RS

Vesna Pešić: Vučić bi volio da se primijeni vlast u RS

Vesna Pešić: Vučić bi volio da se primijeni vlast u RS

Dodaje kako je sve to povezano sa međunarodnim položajem Srbije jer su Vučić i njegovi ljudi shvatili da kooperativnošću u odnosima sa međunarodnom zajednicom mogu dobiti odriješene ruke na unutrašnjem planu, što, prema njoj, nije dobro.

„Oni će doći u Sarajevo, da se potapšu sa Izetbegovićem ili drugima, ali to su površne geste. Srbija neće biti voljna da mijenja Dejtonski sporazum, neće promijeniti nekorisno ponavljanje da će Srbija podržati sve dogovore naroda u BiH. Jer, očigledno je da taj konflikt tri naroda samo zamrznut. Ići će sa frazom da će podržati šta god da se dogovore tri naroda, a mi znamo da ne mogu da se dogovore“, smatra ona, dodajući kako se tako nastavlja licemjerje koje prema BiH pokazuju i evropski zvaničnici kada traže od bh. lidera da sami naprave kompromis, a unaprijed znaju da se to neće dogoditi.

Pešić je uvjerena da Vučić u Bosni i Hercegovini, odnosno u RS ne računa sa predsjednikom Miloradom Dodikom.

„Oni imaju SDS kao drugu stranku u Bosni. Prema Dodiku imaju rezervu jer bi voljeli da se promijeni vlast, da na sljedećim izborima na vlast dođe ta njihova stranka sa kojim oni imaju bolje odnose nego sa Dodikom. Oni su prirodniji saveznici… Ali ja ne znam hoće li to biti bolje ili gore, hoće li oni biti kooperativniji nego Dodik. Da li će to da popravi situaciju ako bi stvarno Dodik otišao i došla ova druga stranka na vlast, ja to ne mogu da procijenim. Ja i dalje imam svoju sumnju. Srbija ovom ili onom vladom neće mnogo učiniti za stabilizaciju Bosne“, rekla je Vesna Pešić.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender