Prazna kasa: Vlada u tajnosti podigla kredit da isplati podsticaje!

Zbog nedostatka novca u Budžetu, ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić bio je prisiljen da u martu, neobavještavajući javnosti, sa tri komercijalne banke u Banjaluci potpiše ugovore o kreditima, u ukupnom iznosu od 18 miliona KM. Od ovog iznosa, do sada je za ovu namjenu od banaka „povučeno“ 16 miliona KM.

Rok otplate kredita je šest mjeseci, a kamatna stopa četiri odsto.

Ova informacija je CAPITAL-u danas i zvanično potvrđena u Ministarstvu poljoprivrede RS.

„Uzeti kredit od komercijalnih banaka će se vraćati iz priliva sredstava u budžet Republike Srpske. Najvažnije je da su podsticaji za 2013. godinu isplaćeni i da se može krenuti sa isplatom podsticaja za 2014. godinu“, odgovorili su iz ministarstva poljoprivrede na pisani dopis portala CAPITAL od 22. aprila da li je tačna informacija da su podigli kredit, pod kojim uslovima i zašto su to uradili.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je prošle sedmice slavodobitno saopštilo da su sa poslednjom tranšom od 26 miliona KM uspjeli isplatili sve podsticaje za prošlu godinu za razvoj poljoprivrede i sela, ali ni jednom riječju nisu objasnili iz kojih izvora.

 Ukupan kredit 38 miliona KM

Ovo je, kako CAPITAL saznaje, drugi put da Vlada, zadužujući se kod komercijalnih banka, isplaćuje podsticaje poljoprivrednicima za 2013. godinu. Prošle godine su, takođe u tajnosti, pod istim uslovima, podigli komercijalni kredit od 20 miliona KM i isplatili podsticaje.

Rok otplate kredita je šest mjeseci, a kamatna stopa četiri odsto

Zaduživanje kod komercijalnih banaka, pokazuje koliko je slab priliv sredstava u Budžet RS.

Za finansiranje redovnih rashoda očigledno nisu dovoljni domaći prihodi, pristigla sredstva od MMF-a, kratkoročno zaduživanje na tržištu hartija od vrijednosti putem emisije trezorskih zapisa, niti sredstva od podjele dobiti Elektroprenosa BiH, već je Vlada RS prisiljena, neobavještavajući javnost, uzimati komercijalne kredite, dok javno najavljuje kredit od Ruske Federacije od nekoliko stotina miliona KM, koji bi navodno trebao bio realizovan preko Sberbanke, pod još uvijek nepoznatim uslovima.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender